Confidenţialitate

Grevă de avertisment a controlorilor de trafic aerian, între 11.00 şi 13.00

Angajaţii Romatsa, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, vor declanşa vineri greva de avertisment în intervalul orar 11.00-13.00, în contextul în care discuţiile purtate până acum nu au avut niciun rezultat, a declarat joi, pentru News.ro, liderul Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache.

Gabriel Tudorache a declarat luni, pentru News.ro, că greva va avea loc din cauza neîncheierii unui nou contract colectiv de muncă (CCM), deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

În această săptămână, deşi au avut loc discuţii la Ministerul Transporturilor, acestea nu au dus la amânarea grevei de avertisment.

”În mod cert, vineri va avea loc greva de avertisment, discuţiile de până acum nu au avut niciun rezultat. Vom asigura o treime dintre zboruri, potrivit regulamentului”, a declarat joi, pentru News.ro, Tudorache.

Potrivit liderului ATSR, este foarte probabilă declanşarea unei greve generale în viitorul apropiat, dacă problemele cu care se confruntă compania nu vor fi rezvoltate.

Managementul Romatsa a anunţat luni că va depune eforturi pentru a opri declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali.

”Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, Romatsa va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afecate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă. Aeronavele vor fi dirijate conform Flow Control-ului introdus de Eurocontrol”, a precizat regia.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.

În România existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care în jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn. Dintre cei 252 de controlori de turn, 47 lucrează la cel mai mare aeroport din România, „Henri Coandă” Bucureşti.