Confidenţialitate

București: Greva angajaților STB, suspendată

După 5 zile în care a transformat călătorii în victime colaterale, greva angajaților de la Societatea de Transport București a fost suspendată, marți dimineață, la capătul unor negocieri prelungite în noapte.

Consiliul de Administrație va căuta soluții la revendicările sindicaliștilor, iar o delegație parlamentară ar urma să analizeze problemele la nivelul STB SA.

În timp ce conducerea societății a reclamat un supraconsum de motorină și achiziții umflate, sindicaliștii s-au plâns de condițiile proaste de muncă și de insuficiența pieselor de schimb.

“Având în vedere că astăzi 25.01.2022 este zi normală de lucru și impactul asupra cetățenilor este unul foarte mare, că în ziua de 24.01.2022 ora 20:00 am avut o discuție cu membri Consiliului de Administrație care au promis că analizează doleanțele salariaților în perioada următoare, că astăzi 25.01.2022 vom avea o discuție la Palatul Parlamentului cu o delegație parlamentară care să analizeze problemele la nivelul STB SA, s-a discutat la nivelul fiecărui depou și autobază, celelalte entități, iar salariații au decis suspendarea acțiunii de protest și reluarea lucrului. Sindicatul Transportatorilor din București a preluat problematica ridicată în această perioada și va face demersuri către autoritățile decidente în vederea rezolvării acestora”, transmite Biroul Permanent STB.

Potrivit conducerii societății, ”manipularea liderilor de sindicat, ale căror revendicări nu aveau nimic de-a face cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, servind doar propriilor interese, a încetat în această dimineaţă”.  ”Angajaţii noştri au înteles că trebuie să respecte legea şi cetăţeanul”, adaugă reprezentanţii STB.

Potrivit datelor furnizate de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, marţi dimineaţa, la ora 6.00, erau pe traseu 1287 de vehicule dintr-un total programat de 1.394.

Luni, au circulat mai puțin de un sfert din troleibuze și tramvaie.

Conducerea STB a amenințat greviștii cu desfacerea contractelor de muncă și a depus plângeri penale împotriva liderilor sindicali.

Vehement contestat de sindicat, directorul Adrian Criț a anunțat că societatea face angajări pentru a-i suplini pe cei care refuză să își reia activitatea.

Primăria și Prefectura au decis menţinerea dispozitivelor de Jandarmerie şi Poliţie în zona depourilor şi autobazelor STB, pentru prevenirea oricăror incidente.

Referindu-se la protest, edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, a pus, luni seară, că tot mai mulţi şoferi şi vatmani au înţeles că această “aventură” trebuie să se încheie.

Ministerul Educației a recomandat să le fie motivate absențele elevilor care au lipsit de la cursuri, joia și vinerea trecute, din cauza grevei.