Greenpeace a realizat o hartă a pădurilor virgine din România

Organizația ecologistă Greenpeace a anunțat astăzi că după un an de cercetări, a realizat o hartă a pădurilor potențial virgine din România.

Este vorba despre aproximativ 300 de mii de hectare de păduri seculare, cee ace reprezintă aproximativ 5 la sută din suprafață împădurită a României.

Greepeace România împreună cu activiști de alte 14 țări au cercetatat aproape o mie de hectare de păduri anul trecut.

Coordonatorul campaniei, Valentin Sălăgeanu: „Trebuie să protejăm pădurile virgine, pentru că din neferire ele încă sunt exploatate în România, cu toate că avem legislație care ar trebui să le protejeze. Ce am pregătit noi a fost o hartă a pădurilor virgine potențiale. Este o hartă pe care am elaborat-o folosindu-ne de imagini satelitare. Legea cere o preevaluare a acestor păduri ca să știm unde ne ducem. Practic încercăm să îngustăm aria de căutare. Avem undeva la 7 milioane de hectare acoperite cu pădure în România, nu putem merge în 7 milioane de hectare pentru că o să duereze ani de zile. Această preevaluare trebuie făcută prin metode de birou. Noi ce am făcut a fost să luăm imagni satelitare, inclusim multispectrale, adică nu doar fotografii, ci și informații de altă natură, să le analizăm și să le calibrăm în funcție de exeperința noastră de teren”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anul trecut, Guvernul a instituit Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine.

Însă atunci, au fost incluse doar 10.500 de hectare de păduri protejate.

Organizația Greenpeace acuză Ministerul Pădurilor că de anul trecut a stagnat evaluarea pădurilor seculare din care se taie masiv în continuare, deși ele ar trebui protejate strict.

Interviul integral cu Valentin Sălăgeanu, îl puteți asculta, duminică, în emisiunea Lumea Europa FM, de la ora 11:00.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS