Grecia va primi un ajutor public de 130 de miliarde de euro

Miniștrii de finanțe din zona auro au aprobat în această dimineață planul de salvare a statului elen, după mai bine de 12 ore de negocieri.

Documentul prevede un efort mai important decât era prevăzut din partea sectorului privat, care a acceptat să suporte 53,5 la sută din datoria greacă, față de 50 la sută, au declarat surse europene, citate de Agenția France Presse.

Prin acest acord fără precedent, Atena va fi în măsură să ramburseze o creanţă în valoare de 14,5 miliarde de euro până pe 20 martie şi astfel să evite intrarea în faliment.

Autoritățele elene au îndeplinit, pe hârtie, partea lor de contract, respectând exigenţele creditorilor săi publici. E vorba aici de angajamentele scrise ale celor doi lideri de partide ai coaliţiei guvernamentale plus un plan de economisire în valoare de 3,3 miliarde de euro.

De asemnea, acest plan de ajutor asupra căruia au convenit partenerii Atenei azi noapte la Bruxelles, va permite ca rata de îndatorare a ţării să ajungă ‘la 120,5 la sută’ din PIB în 2020.