Grecia va cere extinderea cu o jumatate de an a programului de asistenta financiara

Grecia nu va accepta însă măsuri stricte de austeritate, susțin mai mulți oficiali guvernamentali de la Atena.

Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, s-a aratat sceptic, însă, în privința propunerii Guvernului de la Atena.

Vineri expiră ultimatumul dat Greciei de țările din zona euro. Guvernul condus de Alexis Tsipras trebuie să spună dacă acceptă sau nu condițiile liderilor europeni pentru continuarea acordării de ajutoare financiare.

Până la adoptarea unei decizii finale, premierul grec Alexis Tsipras a cerut Parlamentului de la Atena să voteze pro sau contra denunțării programului de austeritate prevăzut în actualele înțelegeri cu troica Comisia Europeană-Banca Central Europeană-FMI.

Votul va fi dat vineri, chiar în ziua în care la Bruxelles vor avea loc noi negocieri între Euro Grup și Grecia.

Șeful Executivului elen a declarat însă că Grecia nu se grăbește, nu va face compromisuri și nu mai este dispusă să accepte cadourile otrăvite de la finanțatorii externi.

Guvernul de la Atena vrea să renegocieze cu creditorii săi termenii pachetului de ajutor financiar în valoare de 240 de miliarde de euro primit în 2010.

În schimbul banilor, Grecia a fost obligată să reducă pensiile și salariile și să reducă numărul de angajați de la stat.

După declarațiile oficialilor greci, ministrul german de Externe a declarat că deși în ultimele săptămâni au avut loc nenumătate negocieri, niciunul dintre colegii săi europeni nu a înteles până acum dacă Grecia mai vrea să obțină finanțare externă sau nu.

Actualul program expiră peste 10 zile, iar Grecia are nevoie pentru a nu intra în colaps financiar de cel puțin 4,3 miliarde de euro.