Grecia – tombola cu bonuri fiscale pentru a combate evaziunea fiscala

Tombolă este deschisă tuturor celor care se prezintă cu bonurile fiscale primite la cumpărături, iar premiile vor fi masini de lux.

Zece Ferrari, mai multe modele Lamborghini, Porsche, Jaguar și Mercedes – sunt mașinile de lux care vor ajunge în posesia unor greci norocoși. Statul a intrat în posesia bolizilor în perioada crizei, inclusiv prin confiscarea lor de la evazionişti bogaţi.

În prezent, mașinile se află într-un depozit al Agenţiei pentru Administrarea Resurselor Statului. Decât să ruginească aici, mai bine să fie conduse de oameni, crede ministrul pentru reforma administrației publice. Premiile vor fi acordate pe parcursul verii prin extrageri săptămânale.

Jurnaliștii greci cred că valoarea mașinilor este suficient de mare ca să încurajeze populaţia să respecte legile fiscale. Însă, rămâne de văzut dacă un eventual câştigător cu probleme financiare îşi va permite plata taxelor şi cheltuielile de întreţinere pentru o astfel de maşină.

În Grecia, economia nefiscalizată reprezintă până la 23,6% din Produsul Intern Brut. Reducerea evaziunii este considerată o posibilă sursă de venituri pentru stat.

Grecia nu este prima ţară care încearcă să reducă evaziunea prin premierea cetăţenilor corecţi. Slovacia, Taiwan şi Puerto Rico au deja programe similare, în timp ce Portugalia a organizat joi o astfel de tombolă, premiile fiind două maşini Audi.