Confidenţialitate

Grecia extinde vaccinarea pe insule mici, cu populație redusă

Acțiunea de vaccinare a locuitorilor insulelor mici este considerată necesară în speranța că, peste câteva luni, turiștii vor porni, din nou, spre Republica Elenă, transmite agenția de știri Reuters.

În schimb, Guvernul de la Atena a amânat redeschiderea liceelor, pentru că numărul de infectări a crescut. Rămân deschise, însă, grădinițele și școlile primare în zonele fără risc.

Locuitorii de pe insulele izolate greceşti au început să primească primele doze din vaccinuri în această săptămână.

Sunt incluse sate foarte mici, unele locuite de câteva zeci de locuitori. Deși viața pe multe insule a decurs normal în ultimele luni, fiind ferite ca urmare a distanței de teritoriul continental, campania de vaccinare a fost lansată acolo cu gândul la perioada verii, când sunt așteptați, din nou, turiștii.

„Este important pentru insula noastră, este atât simbolic, cât şi practic”, a declarat Sofia Kouvalaki, înainte să fie vaccinată la un centru medical de pe insula Kastellorizo, situată în estul Mediteranei, a cărei populaţie scade la aproximativ 200 de locuitori în timpul iernii.

“Nu am avut cazuri şi acest lucru trebuie să continue, astfel încât oamenii de aici să se simtă în siguranţă şi cei care vor veni să fie protejaţi”, a mai spus femeia.
Grecia a vaccinat până acum peste 208.000 de persoane.

Pe de altă parte, guvernul elen amână redeschiderea tuturor liceelor – prevăzută pentru 1 februarie – după o nouă creştere a numărului de infectări mai ales în nordul Greciei și în Attica de Vest. Școlile din „zonele roşii”, considerate critice, vor continua cursurile la distanță.

  • Iorgu Ianuși