Confidenţialitate

Grecia: 500 milioane de euro pentru reorganizarea serviciilor care gestionează catastrofe naturale

45 de femei, 35 de bărbaţi, 11 copii și alte două persoane care nu au putut fi identificate și-au pierdut viața în incediile care au devastat regiunea Atenei. Alte 34 de persoane sunt încă spitalizate, iar şase dintre acestea sunt în stare gravă.
Aspru criticat pentru modul în care a gestionat problema incediilor, guvernul grec ia toate măsurile pentru ca o catastrofă de asemenea proporții să nu se mai întâmple. Premierul grec Alexis Tsipras a promis 500 milioane de euro pentru ca serviciile responsabile de calamități naționale să fie reorganizate. Această investiție va fi susținută prin fonduri europene de ajutor.

O prioritate este ancheta privind cauzele acestei tragedii.  Un cercetător al societăţii Max Planck, specialist în păduri va investiga cauzele incendiului și va face recomandări,

În curs de desfășurare este, de asemenea, o anchetă judiciară. Rudele a două persoane decedate în incendiu au cerut urmărirea în justiţie a autorităţilor pentru neglijenţă şi punerea în pericol a vieţii altora.

După catastrofă a izbucnit un conflict intern între poliţişti şi pompieri. Pompierii au salutat răspunsul statului în timpul incendiilor, precizând că rafalele de vânt de circa 120 km/oră sunt cauza principală a bilanţului atât de mare al victimelor.

Ulterior s-a aflat că poliţiştii nu au putut să delimiteze zona deoarece pompierii nu le-au indicat locul şi amploarea incendiilor.

Dezorientate, numeroase persoane au pierit prinse de flăcări pe străzile înguste ale localităţii Mati, în timp ce unii supravieţuitori au declarat că au aşteptat mai multe ore pe plajă fără să primească ajutor.

De atunci, ministrul însărcinat cu poliţia şi şefii poliţiei şi pompierilor au fost înlocuiţi în funcţie.

În cursul acestei săptămâni, Tsipras a anunţat demolarea a 3.200 de clădiri construite ilegal şi care blocau accesul către şosele şi litoral în Attica.