Gravidele care merg la control medical în timpul sarcinii vor primi gratuit haine și produse de îngrijire pentru bebeluș

Așa prevede un proiect legislativ depus la Senat de 32 de parlamentari. Inițiatorii, printre care se numără și doctorul Tudor Ciuhodaru, au pornit de la o realitate tristă în țara noastră: româncele însărcinate nu merg la consultații. Potritiv proiectului, fiecare bebeluș ar urma să primească produse în valoare de 500 de lei, afirmă Tudor Ciuhodaru.
Inițiatorii proiectului mai spun că România înregistrează valori record ale mortalităţii materne şi infantile. Astfel, o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii, aceleaşi valori fiind raportate în Iran, faţă de media europeană de doar un deces la 8.900 de sarcini. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) şi hipertensiune (18%), se mai arată în expunerea de motive semnată de deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru.
În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă din prima zi de viaţă, la nivel european, România rămâne ţara cu cea mai mare incidenţă, cu 9,80%, dublu faţă de media UE, fiind similară celei din Tonga sau Samoa, se mai arată în documentul citat.

Tot în România, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar principala cauză este prematuritatea. În fiecare an se nasc peste 2.000 de prematuri în România, iar rata prematurităţii a ajuns la nouă la sută.

Proiectul de lege a fost elaborat după modelul Finlandei. În această țară, în 1938 a fost introdusă așa-numita ”cutie finalandeză”, pentru combaterea mortalităţii infantile în familiile sărace.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS