Confidenţialitate

Grav afectată de pandemie, Portugalia cere ajutor extern

“Suntem în cel mai prost moment. Situaţia nu e rea, ci teribilă”, spune premierul Portugaliei, în momentul în care sistemul de sănătate al ţării e copleşit.

Aproape 300 de decese pe fond de COVID-19 au fost raportate miercuri în Portugalia, care are rata cea mai mare de infectare şi de decese din lume în ultima săptămână, raportat la numărul de locuitori.

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, spune că nu e timpul pentru iluzii, situaţia dificilă va mai dura câteva săptămâni.

Într-un interviu televizat, el a declarat că lucrurile au ajuns atât de grave pe de o parte datorită virulenţei noii variante de coronavirus din Marea Britanie, pe de altă parte pentru că guvernul său a relaxat măsurile de protecţie între Crăciun şi Anul Nou.

Germania a trimis experţi medicali militari în Portugalia. Antonio Costa recunoaşte că sprijinul altor ţări nu are cum să fie prea mare. Spune că a cerut medici şi asistente, dar din păcate Germania are şi ea nevoie de ei.

În faţa celui mai mare spital din Portugalia, Santa Maria din Lisabona, peste 20 de ambulanţe cu pacienţi COVID aşteptau miercui seară eliberarea unor locuri în unitatea medicală.

Medicii spuneau că fac tot posibiul să salveze cât mai multă lume, dar că sunt la limită.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ani Sandu