Graţierea şi modificarea codurilor penale, în dezbatere publică la Ministerul Justiţiei

Ministrul Justiţiei organizează, astăzi, la sediul instituţiei pe care o conduce, o dezbatere publică pe marginea controversatelor ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Şedinţa va începe la ora 10.00 şi va ar urma să dureze două ceasuri. Timpul alocat fiecărei intervenţii va fi de trei minute.

Premierul Sorin Grindeanu spunea, aseară, într-o emisiune tv, că aşteaptă ca ministrul Florin Iordache să îi prezinte concluziile dezbaterii, pentru ca mai apoi să fie luată „soluţia cea mai bună”.

În ciuda frigului, zeci de mii de persoane au manifestat aseară, în ţară, împotriva grăbitei reforme din Justiţie.

Amploarea protestelor a depăşit-o pe cea din urmă cu o săptămână.

În jur de 50.000 de bucureşteni au mărşăluit de la Piaţa Universităţii până la Piaţa Victoriei, unde au scandat – între altele – “România, trezeşte-te!”, “Cu ordonanţa, ne fură speranţa!” “Jos guvernul!” sau “La închisoare, nu la guvernare!”. Manifestaţia s-a desfăşurat paşnic.

S-a protestat în număr mare şi pe străzile din Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Sibiu şi Iaşi.

Premierul a anunţat, aseară, că vrea să aibă, în perioada următoare, o discuţie cu preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului. Invocând o dublare a numărului de procese intentate statului român – mare parte din cauza condiţiilor de detenţie – Guido Raimondi recomanda recent modelul Italiei, unde au fost reduse pedepsele, iar sentinţele au fost comutate în arest la domiciliu, cu brăţări de supraveghere.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS