Confidenţialitate

Protestele din mai multe orașe, inclusiv din București, s-au încheiat; 80.000 de oameni au ieșit în această seară pe străzi

Au fost 80.000 de oameni în stradă, în multe orașe din țară.

Doar în Capitală, estimările sunt de 50.000 de oameni, care au ieșit să își strige nemulțumirile. Protestatarii au venit cu pancarte pe care sunt scrise mesaje precum “Mandatați să reprezentați, nu să ajutați”, “Hoții stau la pușcărie” sau “Țara cere: fără grațiere”!.

Protestele din Capitală s-au încheiat în jurul orei 21.30, zeci de mii de oameni pichetând pe rând sediile CNA, Ministerului Justiției, Avocatului Poporului, la final oprindu-se în fața Guvernului, nemulțumiți de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Demostranții din București au ajuns, în jurul orei 20,30, la sediul Guvernului, unde au manifestat aproximativ o oră, iar apoi s-au îndreptat spre case.

Manifestanții s-au strâns, în jurul orei 17.00, în Piața Universității de unde au pornit în marș spre Piața Unirii și Piața Constituției, făcând opriri la sediile Consiliului Național al Audiovizualului, Ministerul Justiției și Avocatului Poporului, după care au revenit la Piața Universității și apoi s-au îndreptat către Piața Victoriei. Traficul pe arterele pe care s-au deplasat oamenii a fost blocat.

Proteste în țară

La Cluj, peste 10.000 de clujeni au protestat aseară faţă de proiectele de modificare a legislației anticorupție. Oamenii au mărșăluit peste trei ore prin oraș pentru a-și exprima nemulțumirea.

La Iași au iesit în stradă aseară în jur de 2 mii de oameni.

La Constanța au fost 2 mii de oameni, care au rezistat frigului și au mărșăluit pe străzi.

La Sibiu au fost 5000 de oameni aseară la manifestațiile care s-au încheiat fără incidente. Oamenii au scandat lozinci împotriva liderlui PSD, Liviu Dragnea. Protestul a început în Piaţa Mare, cu doar câteva sute de participanţi, dar sibienii au continuat să se alăture protestatarilor, astfel încât, la ora 18.00, când oamenii au pornit în marş, erau deja peste cinci mii de participanţi.

Numărul oamenilor care au protestat, în Timişoara, s-a apropiat de 5000. Mitingul s-a desfasurat până la ora 21.00. Pe pancartele manifestantilor de la Timisoara erau scrise mesaje precum  ”Grindene, cu trupa ta faci de râs Timişoara” si  ”CNA, fă-ţi datoria” iar protestatarii au strigat lozinci precum ”Fără ordonanţe!”, ”Timişoara cere fără graţiere!”, ”Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!” şi ”Ole, ole, du-te Ciorbea, lasă-ne!”

Și la Pitesti, aproape o mie de oameni, între care mulţi tineri şi familii cu copii mici, au ieşit în stradă. Manifestanţii au scandat, printre altele, ”Ploieştiul cere, fără graţiere!” dar şi lozinci la adresa liderului PSD Liviu Dragnea şi a fostului preşedinte al PSD Prahova, Mircea Cosma.

Și la Brașov, au iesit două mii de oameni să protesteze față de intemția guvernului de a modifica codurile penale.

La Baia Mare peste 400 de oameni au iesit in stradă. Mulți au scandat impotriva guvernului și spun că sustin lupta anticoruptie, mai ales că primarul lor, Cătălin Chereches este acuzat de fapte de coruptie.

La Arad, au ieșit 250 de oameni la protest. Mai mulţi şi-au adus câinii de companie la protest, făcând aluzie la informațiile care circulau pe internet în aceste zile, cu privire la faptul că oamenii ar fi plătiți să iasă în stradă dacă vin însoțiți de patrupede.

Proteste care au strâns doar cateva sute de oameni au fost in aceasta seara si in Galati, Craiova, Suceava, Pitesti, Alba Iulia și in judetul Teleoman, în Alexandria, în fieful contestatului lider PSD Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare pentru furt de voturi la referendum si trimis in judecata pentru abuz in serviciu intr-un nou dosar.  Chiar daca au fost putini, locuitorii din Alexandria au scandat impotriva coruptiei si a modificarilor legislative care i-ar favoriza pe politicienii cu probleme.

Pe o pagină de socializare a organizatorilor, este anunțată și o manifestație pentru maine, 30 ianuarie, la ora 09.00, în fața Ministerului Justiției, acolo unde va avea loc consultarea pe ordonanțele din justiție.