Confidenţialitate

Granița România-Ucraina va avea alte două puncte de trecere. În acest moment, coada de tiruri este de zeci de kilometri pe partea ucraineană

La granița României cu Ucraina, se vor deschide două noi puncte de trecere a frontierei. Iar la cea cu Republica Moldova, în Vama Albița, vor lucra echipe mixte româno-moldovene, astfel încât camioanele cu marfă să nu mai treacă prin două controale, iar timpii de așteptare să scadă.

Sunt doar câteva dintre măsurile stabilite, vineri, la Palatul Victoria, într-o ședință interministerială la care a participat și prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Comparativ cu luna mai a anului trecut, traficul în vama Siret din Suceava s-a dublat, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului. Dan Cărbunaru a prezentat măsurile luate de autorități pentru a fluidiza circulația la granița cu Ucraina:

„Vor fi deschise două noi puncte de frontieră, Vicovu de Sus și la Racovăț. Practic, în aceste două noi puncte de trecere a frontierei vor fi preluate fluxuri care vor contribui la reducerea preasiunii asupra vămii Siret.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din Republica Moldova vin foarte multe mărfuri, iar camioanele goale vor fi direcționate către alte vămi decât cele din prezent. În plus, în Vama Albița vor lucra echipe mixte româno-moldovene:

„Prin aducerea alături a acestor echipe mixte, ambele părți se asigură că-și respectă propriile proceduri de lucru. Avantajul faptului că sunt în același loc este că acești timpi se scurtează foarte mult, nu mai sunt două opriri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și la Isaccea este un flux mare de mărfuri și călători, spune purtătorul de cuvânt al Executivului:

„Ministerul Apărării Naționale va trimite un bac suplimentar pentru a asigura fluența transportului la Isaccea, ceea ce va dubla capacitatea la acest moment pentru a transporta autoturisme, camioane, oameni.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat dacă va fi suplimentat personalul din vămi sau e nevoie să se facă noi angajări, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că situația e gestionată de fiecare vamă în parte, iar premierul le-a cerut atât vameșilor și polițiștilor de frontieră, cât și autorităților sanitare să aibă program de lucru permanent 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Foto: Alexandru Neagu