Grădinița devine obligatorie de la vârsta de 3 ani

În prezent, în România, copiii trebuie să meargă la școală de la clasa pregătitoare,(adică de la vârsta de 6 ani), până în clasa a 10-a.

Acest lucru se va schimba treptat. Până în 2020 va fi obligatorie înscrierea la grupa mare la grădiniță, până în 2023 la grupa mijlocie, iar până în 2030 și copiii de 3 ani vor fi obligați să meargă la grupa mică.
Ideea proiectului este aceea de a reduce abandonul școlar, în special în zonele rurale, acolo unde din lipsa banilor, părinții decid să nu își mai trimită copiii la școală, spune unul dintre inițiatorii legii, senatorul UDMR, Szabo Odon. Astfel copiii vor primi rechizite dar și o masă la școală.

În România sunt peste 1100 de grădinițe și 665.000 de locuri disponibile

Proiectul aprobat ieri în camera decizională, Senat, ridică însă o problemă bine cunoscută, lipsa grădinițelor. O dată ce va fi obligatorie această formă de învățământ, cele 1138 de grădinițe din țară, dintre care aproape 800 sunt publice, care existau în 2016, vor fi arhipline, spune vicepreședintele Federației Naționale a Părinților, Eugen Ilea.

Inițiatorii legii spun că au luat în calcul planul de guvernare care promite ridicarea a 2500 de noi unități de învățământ în următorii 2 ani și alte programe prin fonduri europene care să acopere lipsa locurilor în grădinițe.

Un sfert dintre copiii de la sat nu se duc la grădiniță în prezent, ceea ce determină inegalități majore la începutul școlii și îi plasează pe cei mici în situații de risc școlar, se arată în expunerea de motive.

Proiectul initiat de 26 de deputati si senatori PSD si UDMR și adoptat, mai prevede și ca până în 2020 să fie obligatorii și ultimele două clase de liceu – a 11-a și a 12-a.

Situația educației în alte țări

În Franța, grădinița va fi obligatorie tot de la 3 ani.

În Europa, 13 țări prevăd obligativitatea ca cei mici să urmeze grădinița, începând cu vârsta de 5 ani: Bulgaria, Cehia, Grecia, Cipru, Letonia, Malta, Olanda, Austria, Marea Britanie, Elveția, Macedonia, Serbia și Turcia.

Datele sunt furnizate pentru anul școlar 2017-2018, de către Eurydice – rețea coordonată de Agenția pentru Educație a Uniunii Europene.

În Luxemburg, învățământul obligatoriu începe la 4 ani, iar în Ungaria la 3 ani, conform datelor Comisiei Europene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS