Confidenţialitate

GovITHub refuză să își continue activitatea sub coordonarea actualului guvern

În urma recentei adoptări a ordonanței de urgență prin care sunt modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală privind abuzul în serviciu și a proiectului de lege privind grațierea, bursierii GovITHub se declară indignați și refuză să își continue activitatea sub coordonarea actualului guvern și a echipei sale de miniștri – se arată într-un comunicat transmis Europa FM.

“Programul guvernamental GovITHub a fost creat în 2016 ca urmare a unei inițiative de implicarecivică a specialiștilor IT din mediul privat care își doresc să contribuie în mod activ la digitalizarea instituțiilor publice și la îmbunătățirea relației cetățeanului cu statul.
Principiile care guvernează activitatea GovITHub au la bază transparența, implicarea civică și un sistem deschis de colaborare cu societatea civilă, de tip open source, care a făcut posibil ca în doar 4 luni de activitate GovITHub să dezvolte proiecte cu impact național, care înalte condiții ar fi costat statul românpeste 1 milion EURO.

Înacest context, deciziile guvernului actual luate în noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017, precum și modul în care acestea au fost adoptate, invalidează misiunea GovITHub și contravin flagrant atât principiilor care au pus bazele acestui program, cât și valorilor personale ale bursierilor. Așadar, bursierii GovITHub au luat în regim democratic hotărârea să înceteze colaborarea cu actualul guvern.
Prin această poziție oficială ne exprimăm îngrijorarea pentru direcția periculoa să în care se îndreaptă România și tragem un semnal de alarmă privind valorile democratice ce trebuie protejate” – se spune in comunicat.