Minerii de la Complexul Energetic Oltenia pun capăt grevei

După negocierile purtate joi, la Târgu-Jiu, de reprezentanții Ministerului Energiei și sindicaliștii din minerit, angajații complexului Energetic Oltenia au reluat lucrul.

Compania a venit cu propunerea ca angajații – în funcție de salarii – să primească în plus între 500 și 1000 de lei brut. Oferta a fost acceptată de salariați. În timpul acestui conflict de șase zile, la Rovinari termocentrala și-a închis un grup energetic – din lipsa cărbunelui.

Ministerul Energiei, Anton Anton, secretarul de stat – Doru Vișan și un negociator au organizat o întâlnire cu liderii de sindicat din minerit și energie. Deși, greva nu fusese asumată de aceștia, iar salariații au anunțat că nu-i recunosc de lideri, între cele două tabere au existat discuții timp de 4 ore. La negocieri au încercat să ajungă și salariații, însă, n-au fost lăsați să intre.

În final, Ministrul Energiei a prezentat presei propunerea pe care o are administrația: majorări salariale între 500 și 1000 de lei, reducerea impozitului pe unele prime, acordarea voucherelor de vacanță și lipsa unei reacții de sancționare asupra salariaților. Oferta a fost, în cele din urmă, acceptată de salariați care și-au reluat activitatea.

Pentru conducători formație lucru din activitatea de producție, mentenanța şi transport cărbune va fi acordată o sumă de 700 lei brut, respectiv 409 lei net.

Totodată, pentru personalul de conducere din activitatea de producţie, mentenanţă şi transport cărbune va fi acordat o sumă de 500 lei brut, respectiv 292 lei net. Pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenanţă, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere. De asemenea, vor fi acordate vouchere de vacanţă pentru toti salariaţii în sumă de 1.450 lei, începând cu data de 1 mai 2019.

Prima pentru Sărbătorile Pascale se va acorda în aceleaşi condiţii ca şi primele pentru Ziua Meseriei, reprezentând un câștig net de cel puţin 330 lei.

Minerii din carierele de la CE Oltenia au intrat în grevă de vinerea trecută. Din lipsa cărbunelui, un grup de la Rovinari a fost oprit joi dimineață.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS