Confidenţialitate

Google şi Muzeul Ţăranului Român – o expoziţie virtuală dedicată portului tradiţional românesc

Google şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti au lansat o expoziţie virtuală care prezintă portul tradiţional românesc, joi, în cadrul unui proiect mai larg, intitulat ”Purtăm cultură/ We wear culture”, dedicat modei şi stilului, reunind 3.000 de ani de cultură vestimentară pe platforma Google Arts and Culture, prin colaborarea a peste 180 de instituţii de cultură din peste 40 de ţări.

Colecţia ”Haina ţărănească” prezentată de MNŢR în cadrul proiectului ”We wear culture” cuprinde 27 de artefacte vestimentare, care se adaugă colecţiilor Muzeului Ţăranului Român deja existente pe platforma Google Arts & Culture.

Piesele prezentate în expoziţia MNŢR sunt însoţite de o coloană sonoră din colecţia ”Ethnophonie” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român: doine, hore, învârtite şi brâuri.

Cu ajutorul tehnologiei, în proiectul ”We wear culture”, vizitatorii pot să vadă cum a evoluat a stilul, de la mătasea care dă numele cunoscutei rute comerciale Drumul Mătăsii, la moda de la Versailles şi până la punk-ul britanic şi povestea blugilor.

Piese de vestimentaţie care au influenţat generaţii întregi, precum tocurile lui Marilyn Monroe sau rochia neagră a lui Coco Chanel sunt readuse în prim plan prin realitatea virtuală. Expoziţiile cuprind tendinţele care au schimbat moda de-a lungul timpului, momente de cotitură şi personaje care au şi-au pus amprenta decisiv, precum: Alexander McQueen, Marilyn Monroe, Cristóbal Balenciaga, Coco Chanel, Audrey Hepburn, Christian Dior, Helmut Newton, Irving Penn, Yves Saint Laurent, Manolo Blahnik, Gianni Versace , Oscar de la Renta, Pierre Balmain, Vivienne Westwood şi Miyake Issey.

Experţi în modă, curatori, designeri, universităţi, muzee şi ONG-uri din întreaga lume au colaborat pentru crearea expoziţiilor din proiectul ”Purtăm cultură” prezentat de Google Arts & Culture, cu scopul de a arăta că moda este parte din cultura universală, o formă de artă cu impact asupra întregii societăţi. Pentru expunerea colecţiilor a fost utilizată cea mai recentă tehnologie Google, inclusiv realitate virtuală, video-uri la 360° şi imagini de rezoluţie foarte înaltă, care permit zoom pe detalii imperceptibile ochiului liber.

Expoziţia ”We wear culture” este accesibilă la g.co/wewearculture şi prin aplicaţia Google Arts & Culture, disponibilă pentru iOS şi Android.