Google oprește ”URL Shortener” – goo.gl

Serviciul Google URL Shortener, lansat în 2009, și-a trăit ultima zi pe 30 martie, el fiind disponibil pentru încă un an doar pentru utilizatorii care au creat și activat un cont goo.gl înaintea acestei date.

Pe 30 martie 2019 serviciul Google URL Shortener va fi oprit definitiv, anunță compania într-un mesaj postat pe blogul destinat dezvoltatorilor, care sunt încurajați să adopte noua soluție propusă sub platforma Firebase. Pentru utilizatorii obișnuiți, însă, Google nu mai dă posibilitatea scurtării linkurilor și urmăririi statisticilor de accesare pentru acestea. Linkurile care au fost create sub goo.gl până acum vor rărmâne active și vor redirecționa utilizatorii și după martie 2019, promit reprezentanții Google.

Până vineri, oricine putea folosi gratuit goo.gl, fără a fi neapărat necesară autentificarea într-un cont Google, pentru a scurta linkurile lungi și pentru a urmări statistici detaliate privind persoanele care dau click pe ele.

Deși Google nu a oferit mai multe detalii privind motivele deciziei, mișcarea ar putea fi legată și de adoptarea unor politici mai stricte privind accesul la datele personale ale utilizatorilor în contextul intrării în vigoare a GDPR pe 25 mai anul acesta. General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/679 prevede, printre altele, că prelucrarea datelor personale trebuie adusă la cunoștința persoanelor vizate iar acestea ar trebui să știe și cine este responsabilul cu protecția datelor, care este temeiul prelucrării, dacă se recurge la profilare, cât timp sunt ținute datele și o serie de alte elemente pentru care fiecare utilizator ar trebui să-și dea acordul în mod explicit din 25 mai 2018.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS