Confidenţialitate

Ghid practic pentru economisire inteligentă: Riscurile care apar atunci când facem investiții și cum să ne ținem banii departe de ele | AUDIO

În acest episod al podcastului Ghid practic pentru economisire inteligentăMoise Guran vorbește cu specialiștii despre riscurile care apar atunci când facem investiții și cum să ne ținem banii departe de ele.

Când ne gândim să investim economiile, teama noastră cea mai mare este să nu pierdem banii în urma unor falimente sau a prăbușirii burselor. Dar v-ați gândit că există riscuri mari și mai aproape de noi? Există!

Moise Guran stă de vorbă cu Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management și membru în boardul Asociației Administratorilor de Fonduri.

“Într-adevăr, când investesc bani într-un fond sau pe bursă, mulți se gândesc în primul rând la scăderi ale pieței sau volatilitate. Sunt riscuri cu care se confruntă orice investitor, însă chiar dacă vorbim de factori externi, și aceștia pot fi controlați, ba chiar putem profita de astfel de momente pentru a maximiza rezultatele”, a spus Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management.

Moise Guran: Dacă ar fi să facem un clasament al riscurilor în investiții, cum ar arăta acesta?

“Poate cel mai important și cel mai ignorat este riscul de planificare sau neplanificarea. Pe românește pornim la drum fără să ne facem un plan clar, fără să punem pe hârtie unde vrem să ajungem și cum. Elimini acest risc făcând un plan simplu și clar: pentru ce economisesc (copii, pensie sau doar o rezervă pentru zile negre), în cât timp fac asta, ce sumă trebuie să investesc lunar. Le pun pe hârtie și acesta va fi ghidul, busola mea pentru îndeplinirea obiectivelor. Ideal ar fi sa automatizez procesul – îmi fac un direct debit pentru a investi lunar, automat și fără efort conform planului”, este de părere Mihai Purcărea.

Moise Guran: Acesta este un risc pe care îl regăsim nu doar în investiții, ci și în viața cotidiană, însă pare simplu de mitigat.

“Așa este – este un pas simplu care ne poate oferi un ghidaj pe viață. Un alt risc important, dar invizibil de multe ori este inflația. Avem suma de bani dorită însă putem cumpăra mult mai puține bunuri si servicii cu acei bani. Este riscul nevăzut, care ne mănâncă puterea de cumpărare. Dacă nu ținem cont de el, putem ajunge la suma dorită și vedem că nu putem cumpăra ce ne-am propus. Am economist 10 ani bani pentru o casă, să zicem 100.000 de euro dar acum ea costă 130.000 de euro. Inflatia afecteaza toate bunurile si serviciile, nu doar economiile. Și este important să te ții de plan mai ales în perioade inflaționiste. Am spus-o și o repet: în perioade inflaționiste, cea mai mare eroare este să ții banii la saltea și să crezi că ești în siguranță. Nu ești!”, a explicat Mihai Purcărea.

Moise Guran: Să nu ne ținem de plan și să luăm în calcul inflația sunt primele două riscuri. Care ar fi următoarele?

“Riscul comportamental, determinat de emoții. Zilnic, suntem bombardați de informații care generează teama sau lacomie însă, în lumea financiară emoțiile nu își au rostul. Riscul de volatilitate este și el des invocat de cei care aleg să nu investească. Volatilitatea însă este risc pe termen scurt și oportunitate pe termen lung. Pe termen lung, volatilitatea este de dorit, de cele mai multe ori. O piață care nu se mișcă nu ofera nici posibilități de câștig.

Important pentru investitor este să-și învingă emoția, să nu vândă când piața scade, să aștepte sau chiar să cumpere. Și ultimul, dar nu cel din urmă risc este cel de pierdere totală, adică falimentul. Acest risc însă este și cel mai simplu de eliminat prin diversificare, adică investitii în acțiuni la mai multe companii, în obligațiuni și alte produse financiare diversificate. Sau și mai simplu – investind într-un fond de investiții cumpărăm un portofoliu de zeci, sau chiar sute de active”, a concluzionat Mihai Purcărea.

Moise Guran: Așadar, priviți riscurile din perspectiva soluțiilor și economisiți cu cap investind! Dacă vrei să afli mai multe despre fondurile de investiții intră pe Google.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai multe informații pot fi găsite, simplu, pe site-ul AAF.ro.

Foto: Visual Stories | Micheile/Unsplash