Confidenţialitate

Ghid practic pentru economisire inteligentă: Investește sume mici, lunar, pe termen lung | AUDIO

Moise Guran caută să afle cum se face economisirea inteligentă pentru vremuri grele, cu ajutorul lui Jan Pricop, Director Executiv Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).

Moise Guran: Iar vin vremuri grele. Să o recunoaștem, așa gândim cu toții după ce ascultăm și noi știrile, ca tot omul. Și, tot ca tot omul, când se anunță vremuri grele, te gândești să pui niște bani deoparte pentru acele vremuri grele, sau ”zile negre”, cum li se mai spune.

Exemplul de anul trecut, când pandemia a închis sectoare întregi și mulți oameni au trecut prin situații dificile nu va fi ușor uitat. Dar oare mai putem să ne pregătim și altfel pentru a trece cu bine peste perioade grele? E de ajuns să economisesc?

“Când spui gata, încep să economisesc, primul lucru la care mă gândesc este să-mi fac un plan. De ce este important acest plan? Ca să știi cât ai putea să economisești. Mă uit câți bani îmi intră lunar în portofel, cât cheltuiesc în mod curent, trag linie și văd ce-mi rămâne. Mulți vor spune că, după ce fac calculul de mai sus, rămân cu foarte puțin sau cu nimic. Cred că dacă ne uităm pe listă, descoperim că de multe ori cumpărăm lucruri pe care nu le vom folosi niciodată sau le vom folosi foarte puțin. Banii plătiți pe ele par sume mici, dar adunate, pot constitui un start al economisirii inteligente. Cred că banii din această zonă ar trebui îndreptați spre economisire pentru că nu ne afectează în mod real calitatea vieții în sens negativ și nu vom simți că îi punem deoparte. Avantajul este că în câțiva ani, vom constata că avem o sumă importantă pe care nici nu ne dăm seama când am strâns-o”, a spus Jan Pricop, Director Executiv Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).

Moise Guran: Bun, facem calculele și odată cu ele, facem și planul. Ce variante de economisire am? Uite salteaua, cam obosită de la atâta stat în casă, uite și internet bankingul, adică varianta unui depozit în bancă, și uite și varianta unui fond de investiții…

“Dacă analizezi variantele, investiția în fonduri este de departe o soluție eficientă și dă-mi voie să explic la ce mă refer când spun eficientă: Investind sume relativ mici, pe termen lung, eventual recurent, o persoană nu doar economisește, ci sporește banii pentru care a muncit zi de zi, an de an. În plus, alegînd să investești banii în loc să îi ții la saltea, cauți să le păstrezi cel puțin puterea de cumpărare, ocolind astfel inflația”,  a răspuns Jan Pricop.

Moise Guran: E interesant ce spui, dar aș vrea ca oamenii să rețină lucrurile cu adevărat importante, atunci când aleg să investescă într-un fond?

“Investiția în fonduri se traduce în câteva principii sau cuvinte cheie: disciplină unde este ca în sport – câte puțin până la marea performanță, fără a trage chiulul, pe termen lung, pentru a da posibilitatea capitalizării câștigului și a evita corecțiile inerente ciclurilor economice, mă gândesc la cel puțin 5 ani.

Diversificarea este ca atunci când un fermier cultivă jumătate din teren cu floarea soarelui și jumătate cu grâu. Dacă, de exemplu, pierde la floarea soarelui 20% și câștigă la cultura de grâu 30%, per total este pe profit de 5% la toată suprafața. Dacă alegea doar floarea soarelui, pierdea 20%. Pentru că nu poți ști care dintre culturi va da randament mai mare, este recomandat să diversifici. La fel e și în cazul fondurilor”, este de părere  Jan Pricop.

Moise Guran: Așadar, investiți sume mici, lunar, pe termen lung! Căutați pe Google randamente AAF și Enter!

Mai multe informații pot fi găsite, simplu, pe site-ul AAF.ro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.