Confidenţialitate

Ghid practic pentru economisire inteligentă: Cu ce ar trebui să începi ca să devii un investitor pe termen lung? | AUDIO

Manualele de educație financiară ne recomandă să ne împărțim veniturile în 3: 50% pentru cheltuieli curente, 30% pentru proiecte imediate și 20% pentru economisire pe termen lung.
Nu toți oamenii înțeleg însă exact ce înseamnă economisirea pe termen lung și care e diferența între aceasta și economisirea pur și simplu.

Deși au un apetit de risc mai scăzut, românii aleg să pună bani deoparte în principal pe termen scurt – până la concediu, până strâg de avans pentru o mașină sau pentru o casă.

Sunt multe explicații, unele derivate din realități istorice, care justificau poate acest comportament, dar nu-l mai justifică și adevărata întrebare este cum s-ar putea face o schimbare, cu ce ar trebui să începi ca să devii un investitor pe termen lung?

”Recomandarea mea este să începem cu produse simple pe care le înțelegem. Este foarte important ca atunci când decidem să devenim investitor, să înțelegem cum funcționează un produs și care sunt riscurile aferente. Produsele simple sunt titlurile de stat, fonduri de investiții care la rândul lor investesc în titluri de stat, obligațiuni, obligațiuni corporative.

Trebuie de asemenea să facem o diferență cu privire la ce înseamnă acțiune și obligațiune.

Atunci când investim într-o acțiune devenim proprietar dintr-o mică părticică în compania în care am investit. Când investim într-o obligațiune trebuie să știm că investim într-un instrument de datorie. Emitentul s-a împrumutat la noi, noi am dat bani și în schimbul lor am primit un instrument”, explică, la Europa FM, Cristian Pascu, vicepreședinte AAF.

Problema este că cei mai mulți români trăiesc în viteză și au rareori timp sau disponibilitate pentru analize și comparații.

Tendința de a merge spre instrumente garantate, sau cu risc foarte scăzut nu este una criticabilă, la fel cum și riscul trebuie educat, trebuie adică asumat gradual și în cunoștință de cauză.

”Cu siguranță trebuie să ținem cont de niște principii care ne ghidează spre o astfel de educație.

Primul ar fi să pleci de la premisa că investești pentru viitor, adică pe termen mai lung. Al doilea principiu ar fi să nu ții toate ouăle în același coș, adică să alegi investiții diversificate.

Următoarele principii spun să fii consecvent, adică să-ți păstrezi pozițiile, să capitalizezi câștigul adică să reinvestești câștigul dacă nu ai nevoie atunci de bani și să nu intri în panică atunci când este volatilitate, pentru că aceasta revine normal în mod ciclic.

Ultimul, dar nu cel din urmă principiu este că depozitul bancar este foarte rar profitabil ca instrument de economisire”, subliniază Cristian Pascu, vicepreședinte AAF.

Mai multe informații pot fi găsite, simplu, pe site-ul AAF.ro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În fiecare zi de marți, Moise Guran prezintă rubrica de educație economico-financiară sub forma unui ghid audio ușor de înțeles și aplicat. Pe europafm.ro, în competarea ghidului audio, găsiți linkuri utile și resurse suplimentare care să vă ajute să luați cele mai bune decizii financiare, având informații de la experții din domeniu.

FOTO ILUSTRAȚIE: Jason Briscoe / Unsplash