Confidenţialitate

Ghid pentru plantarea și îngrijirea gazonului – Sfaturi practice (P)

Plantarea gazonului este o lucrare care necesită o atenție aparte. Deși procesul poate părea simplu, în realitate nu este chiar așa. Este important să acorzi o atenție mare mai multor aspecte esențiale. De exemplu, este important să știi de tip de iarbă să alegi, cum să o plantezi corect dar și cum să o îngrijești apoi.

Plantarea gazonului presupune o muncă continuă. După plantare vei fi nevoit să tunzi periodic iarba pentru ca aceasta să se mențină sănătoasă și frumoasă. Din fericire există mașinile de tuns gazon care îți ușurează munca. De asemenea, gazonul trebuie îngrijit și udat periodic. Iată tot ce trebuie să știi despre plantarea și îngrijirea gazonului.

Etapele plantării unui gazon nou

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când vine vorba despre plantarea gazonului în curte este să ții cont de tipul ierbii și de condițiile climatice din zona ta. În primul rând există tipuri de gazon care sunt speciale pentru zonele expuse la soare. Acestea au nevoie de minim opt ore de soare zilnic și rezistă foarte bine la caniculă. În plus, are nevoie de cantități mici de apă, spre deosebire de alte tipuri de gazon. Un astfel de gazon este cel de tip bahia, gazonul Bermuda, iarba bizonului și gazonul WaterLess.

Dacă zona în care urmează să plantezi gazonul este umbroasă poți alege semințe de gazon Shadow, special concepute pentru zonele umbrite. Aceste amestecuri de seminte de gazon au in compozitie specii de iarba cu frunza subțire, creând un gazon des și verde chiar și în cele mai întunecate locuri (lângă gard, la umbra copacilor etc).

După alegerea tipului de gazon este important să știi cum se plantează în mod corect pentru a te bucura de o iarbă deasă și sănătoasă. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-I urmezi:

  1. Îndepărtează gazonul vechi

Primul pas este îndepărtarea gazonului vechi, dacă este cazul. Îndepărtarea se face fie pentru întregul gazon, dacă s-a uscat sau a fost afectat de boli, fie pe porțiunile care sunt afectate, dacă acestea nu au afectat mai mult de jumătate din gazon. Îndepărtarea se poate face prin solarizare, mulciri adânci, folosirea unei sape sau a unui tăietor de gazon.

  1. Nivelează solul

Următorul pas este nivelarea solului. Dacă este necesar solul se va săpa înainte, apoi se va grebla pentru a îndepărta orice rădăcini rămase și se va nivela solul.

  1. Adaugă îngrășăminte

Aceasta este cea mai bună ocazie de a adăuga îngrășăminte cum sunt cele organice, varul sau sulful, în funcție de tipul solului.

  1. Plantează gazonul

A sosit în sfârșit momentul să plantezi noul gazon. Plantează semințele și asigură-te că le acoperi cu un strat de pământ pentru ca păsările să nu le mănânce. O altă opțiune este să le acoperi cu o pânză până în momentul în care încep să încolțească.

Sfaturi pentru îngrijirea gazonului după plantare

Îngrijirea gazonului după plantare este esențială, cu atât mai mult în primele două luni, pentru a asigura o însămânțare de succes. Iată care sunt principalele criterii de care trebuie să ții cont, printre care: fertilizarea, udarea și irigarea acestuia.

Fertilizarea și irigarea gazonului: cât și când

Udarea este esențială încă de la plantarea semințelor, dacă vrei ca acestea să încolțească. Odată plantate, nu lăsa semințele să se usuce. În cazul în care dorești să replantezi porțiuni mici de gazon care au avut de suferit, în timpul unei perioade secetoase, și nu ai acces la un sistem de irigare, este mai bine să amâni procesul.

După germinare, gazonul trebuie udat zilnic, în special în zilele secetoase. Gazonul are nevoie permanent de apă. Ai grijă însă că apa în exces îi dăunează. Asigură-te că are suficientă apă pentru a supraviețui. Un sistem de irigare este esențial dacă porțiunea din grădină pe care ai plantat gazon este una mare.

Atunci când condițiile sunt vântoase și uscate, zona plantată poate necesita mai multe udări ușoare pe zi. Acordă o atenție deosebită umidității solului în zilele călduroase și vântoase, când umiditatea este scăzută.

Solurile nisipoase se usucă rapid și necesită o irigare mai frecventă. Pe de altă parte, solurile argiloase rețin apa.

Nu uita! Insuficiența apei și udarea excesivă sunt principalele cauze ale eșecului care duc la un gazon uscat. Ia măsuri de precauție pentru a preveni deteriorarea.

Cel mai bine este să uzi gazonul dimineața devreme, înainte de răsărit, sau seara, la apus. Nu uda gazonul în timpul zilei, deoarece arșița, în combinație cu apa va duce la uscarea acestuia.

Fertilizarea gazonului

Este important să știi că și gazonul are nevoie de fertilizare. Îngrășământul se aplică în funcție de rezultatele testelor de sol făcute în timpul perioadei de însămânțare și sunt valabile pentru o perioadă de 6-8 săptămâni.

Aplicațiile ulterioare de îngrășământ se fac ca parte a unui program de întreținere periodică. În cazul în care plantarea gazonului se face toamna, îngrășământul nu poate fi aplicat mai târziu de 15 noiembrie. Pentru semințele plantate primăvara, nu se aplică fertilizanți după 1 iunie.

Cum sa ai un gazon perfect tuns și îngrijit

Pentru a avea un gazon îngrijit și cu un aspect plăcut, acesta are nevoie de tunderi periodice.

Tehnica corectă de tundere este o parte importantă a unui program de întreținere a gazonului, care este adesea trecută cu vederea. Tunsul gazonului prea scurt sau prea rar face ca iarba să devină sensibilă la afectarea de secetă, la infestarea cu buruieni și la afectarea aspectului.

Prima tundere se face în momentul în care gazonul atinge o înălțime de 8 cm. Acesta trebuie tuns periodic la o înălțime de 5 cm. În mod normal, în condiții optime de creștere, acest lucru se întâmplă la patru până la șase săptămâni după plantare. Iar atunci când tunzi gazonul în timpul sezonului respectă regula “o treime”. Îndepărtați doar o treime din vegetație (măsurați de la linia solului până la vârful lamei) la fiecare cosire. Îndepărtarea unei părți prea mari din frunză la fiecare tăiere stresează noul gazon.

Pentru a avea un gazon perfect, este important să îl tunzi săptămânal în perioada mai-septembrie, când creșterea ierbii este accelerată. În acest fel poți păstra iarba la o înălțime de 5 cm. În restul lunilor, în funcție de vreme, poți tunde gazonul la două săptămâni deoarece scade viteza de creștere.

Este indicat ca tunderea gazonului să se facă cu o mașină de tuns iarba. Lamele mașinii de tuns gazonul trebuie să fie ascuțite, astfel încât să se facă o tăiere curată.

Trebuie să acorzi o atenție deosebită tunderii gazonului la finalul toamnei, când poate apărea înghețul. Gazonul trebuie pregătit pentru iarnă și are nevoie de o tundere mai scurtă de 3-4 cm înălțime. În cazul în care firul de iarba este mai înalt se va păstra umiditatea în sol, ceea ce va duce la apariția mucegaiurilor și a bolilor. Totodată, este important să nu tunzi gazonul mai scurt de 3 cm înălțime deoarece gazonul va avea de suferit.

Cel mai bun mod de a tunde gazonul este apelarea la o mașină de tuns iarba cum este  mașina de tuns Hyundai LM4001 E, care este concepută pentru suprafețe medii și mari, de până la 1000 m2. În plus, mașina este echipată cu un coș colector, care adună reziduurile.