Confidenţialitate

Ghid pentru jucării educaționale: învață jucându-te cu copiii

Pentru cei mai mulți părinți, probabil expresia „jucării educative” evocă imagini de jucării plictisitoare neinteresante pentru copii, jucării pe care nimeni nu le dorește. Și cu ani în urmă, asta ar fi fost adevărat, dar nu în prezent. În zilele noastre, jucăriile educaționale sunt distractive și eficiente, ajutând copiii să învețe abilități esențiale de viață.

Copiii învață cel mai bine prin joc, motiv pentru care jucăriile educaționale sunt cheia dezvoltării lor și reprezintă cadouri grozave. Din copilărie până la grădiniță și școală, copiii sunt învățați abilități și concepte de bază prin acțiuni ludice, cum ar fi cântatulsaudesenatul.

Există numeroase avantaje în utilizarea jucăriilor educaționale, față de care este posibil să nu fii conștient.

Îmbunătățesc abilitățile motorii

Aceste jucării îi determină în mod inteligent pe copii să efectueze anumite acțiuni care pot perfecționa coordonarea mână-ochi, rezistența la prindere și multe altele. Jucării cum ar fi puzzle-urile sau Lego îi angrenează pe măsură ce le construiesc și le pun împreună, învață să-și folosească mâinile în moduri diferite și să țină lucrurile la locul lor. Aceasta le întărește mușchii și îmbunătățește dexteritatea.

Cresc abilitățile cognitive

Copiii învață concepte precum cauza și efectul, împărtășirea și ordinea din jucării.

Dezvoltă simțurile

Acest lucru este important, mai ales pentru bebeluși. Folosirea jucăriilor strălucitoare pentru a-și dezvolta ochii sau a unei jucării care redă sunetele animalelor îi ajută să învețe să folosească și să dezvolte acele simțuri specifice.

Îi stimulează și îi expune la noi experiențe, astfel încât ei să învețe cum și când să folosească fiecare simț.

Îmbunătățește dezvoltarea socială și emoțională

Școala este doar o parte a creșterii unui copil sănătos. Aceștia trebuie să învețe comportamente sociale și emoționale adecvate, iar jucăriile educaționale te pot ajuta.

Jucăriile care demonstrează diferite emoții, cum ar fi păpușile cu diferite expresii faciale, le pot ajuta să se relaționeze și să se identifice. În plus, jucăriile care necesită participare de grup (chiar dacă doar tu te joci cu ele) pot învăța concepte precum împărtășirea și alternarea.

Îmbunătățesc și dezvoltă limbajul și vocabularul

Încă din copilărie, sunetele și vocile sunt modul în care copiii învață limba și vorbirea. Jucăriile educaționale care redau sunete îi pot învăța cum să își folosească gura și pot ajuta la reglarea fină a acestei abilități esențiale.

Prin repetare, ei pot învăța ce literă se asociază cu ce sunet și pot încerca să scoată și acele sunete.

Nutresc creativitatea

O mare parte a dezvoltării unui copil îi permite să-și cultive personalitatea. Jucăriile care folosesc muzică sau creioane pot ajuta la declanșarea laturii lor creative și îi pot permite să se înțeleagă mai bine.

Alegerea jucăriilor educaționale potrivite

Există o varietate de jucării educaționale din care să alegi, dar o decizie trebuie să fie bazată pe nevoile unui copil. Iată factorii de luat în considerare atunci când cumperi una dintre aceste jucării:

  • Utilizări multiple: o jucărie care îndeplinește mai multe funcții, cum ar fi Lego, este excelentă, deoarece poate crește odată cu copilul. De exemplu, în copilărie, cărămizile Lego pot ajuta la coordonarea musculară și la cauză și efect, în timp ce copiii mai mari pot învăța relații spațiale, creativitate și raționament pe măsură ce construiesc structuri mai complexe.
  • Simplitate: Deși vrei ca copiii să învețe concepte diferite, uneori complexe, jucăria pe care o folosesc ar trebui să fie ușor de operat, altfel vor renunța și nu vor învăța nimic. De exemplu, un copil nu poate dezvolta abilități motorii grosiere dacă știftul este prea greu de scos sau există prea multe forme pentru vârsta lor.
  • Vârstă / Abilități adecvate: O jucărie va fi ineficientă dacă nu se potrivește vârstei sau abilităților copiilor, așa că citește etichetele înainte să o cumperi. Copiii se simt provocați când ceva este nou, nu când îi depășește. Expune-i noilor concepte treptat și cu o mică creștere, astfel încât să fie încrezători și doresc să încerce. Pentru copiii mai mari, se vor bucura de noile seturi de cărămizi ale Batman Movie și LEGO Ninjago, de exemplu.
  • Scop: Jucăria ar trebui să fie distractivă, în primul rând, dar ar trebui să aibă și un scop. Fie că este vorba de a învăța un copil să urmărească obiecte sau un echilibru pentru copii mici, înțelege ce face acea jucărie înainte să o cumperi.

Copiii care au orice tip de întârziere pot beneficia foarte mult de expunerea timpurie și de ajutor din partea jucăriilor. Jucăriile senzoriale, blocurile de construcție, jucăriile texturate și altele pot îmbunătăți foarte mult funcțiile și îi pot ajuta să funcționeze la un nivel superior. Fie că este o întârziere ușoară sau semnificativă, aceste jucării pot avea un impact pozitiv.

De asemenea, păpușile și jocul simulat îi pot ajuta pe unii copii să învețe cum să interacționeze, să se îmbrățișeze și să efectueze alte acțiuni pe care în mod normal nu le-ar putea face.