Gheorghe Ștefan, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul finanțării ilegale a PDL

Fostul vicepreşedinte al PDL și fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ştefan, a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Democrat Liberal.

Gheorghe Ștefan a recunoscut în fața magistraților că a făcut trafic de influenţă şi şi-a folosit funcţia pentru a obţine ilegal bani pentru partid.

Instanţa a dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de peste 1,6 milioane de euro. În prezent, Gheorghe Ştefan execută din octombrie 2016 pedeapsa de şase ani de închisoare primită în dosarul „Microsoft”.

În dosarul finanțării ilegale a PDL, este judecat şi fostul secretar general al PDL Vasile Blaga.

Gheorghe Ştefan a fost judecat în baza acordului de recunoaştere a faptelor încheiat cu procurorii.

Practic, judecătorii de la Curtea de Apel București au menținut sentința inițială dată pe 13 ianuarie de Tribunalul Bucureşti, care a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

Potrivit DNA, în perioada 2009 – 2012, Gheorghe Ştefan, în calitate de vicepreşedinte al PDL, ”şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană”.

În aceeaşi perioadă, Gheorghe Ştefan ”i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT”, potrivit DNA.

”Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor”, potrivit DNA.

Gheorghe Ștefan ar fi încasat astfel aproximativ 2.350.000 de euro. O parte din bani ar fi ajuns și la Vasile Blaga – în jur de 700.000 de euro. Blaga este acuzat în acest dosar de trafic de influenţă.

Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS