Confidenţialitate

Gheorghe Piperea: Intenția băncilor de a majora avansul la credite, în așteptarea legii dării în plată, e o practică anticoncurențială

Intenția unor bănci de a înăspri condițiile de creditare, în așteptarea votului din Parlament privind legea dării în plată, ar putea fi o practică anti-concurențială.

Iată ce crede avocatul Gheorghe Piperea – care atrage atenția că băncile par să se înțeleagă între ele ”la vedere” – o practică de tip cartel.

Avocatul intenționează să sesizeze în acest caz Consiliul Concurenței și Comisia Europeană.

Până acum, Raiffeisen a anunțat că vrea să majoreze avansul pentru creditele ipotecare la 35%, iar CEC Bank a dat de înțeles același lucru.

 

Contestatari vehemenți ai legii privind darea în plată, bancherii încep să-și facă propriile calcule în cazul în care actul normativ va trece de Parlament.

Raiffeisen a anunțat săptămâna trecută că va majora avansul pentru creditele ipotecare la 35% pentru împrumuturile în lei și la 40% pentru cele în euro.

A doua bancă ce schimbă regulile la creditare este CEC Bank. “Lucrăm la definirea noului produs de finanțare imobiliara. Acest produs va avea cu siguranta un avans mult mai mare si niste conditii de creditare mult mai severe“, a declarat președintele instituției, Radu Ghețea, pentru BankingNews.ro.

Numai că astfel de practici – făcute la vedere – sunt anti-concurențiale, atrage atenția avocatul Gheorghe Piperea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ghoerghe Piperea susține, la EuropaFM, că exista precedentul Clubul Lombard, unde bancile austriece au fost sanctionate cu cateva zeci de millioane de euro fiecare pentru practici concentrate (cartelare) anti-concurentiale.

În cazul în care Consiliul Concurenței din România se va sesiza în acest caz și va constata că înțelegerile sunt de tip cartel, amenda poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri a băncii – amintește Gheorghe Piperea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Amintim, legea dării în plată – care le permite clienților să cedeze bunul ipotecat și să beneficieze de ștergerea totală a datoriilor – așteaptă votul final în Senat.