Confidenţialitate

Gheorghe Leonida, sculptorul simbolului orașului Rio de Janeiro

Nu ai cum să spui Rio de Janeiro fără să te gândești la plajă, fotbal, samba și statuia lui Iisus. Ce legătura are asta cu campania Europa FM, prin care vă prezentăm 100 de români remarcabili din ultima sută de ani? Este simplu! Cel care a sculptat chipul statuii este un român: Gheorghe Leonida.

Gheoghe Leonida s-a născut la Galați, în 1893, într-o familie cu mulți copii. Mai precis, 11. Cel puțin patru dintre ei, exceptându-l pe Gheorghe Leonida, desigur, au avut cariere remarcabile.

Eliza Leonida, de pildă, a fost prima femeie inginer din Europa. Dimitrie Leonida a fost un mare om de ştiinţă și printre altele, fondatorul Muzeului Tehnic din Bucureşti. Paul Leonida a fost un strălucit general al Armatei Române iar Adela Leonida a fost primul oftalmolog din România care a folosit curentul electric în tratarea cataractei.

Revenind la scuptorul Gheorghe Leonida, acesta a terminat Conservatorul de Arte Frumoase din București și după Primul Război Mondial, și-a continuat studiile la Roma și Paris, unde, de altfel, a și început să își și expună primele lucrări.

În capitala Franței, Gheorghe Leonida l-a cunoscut pe sculptorul de origine poloneză Paul Landowski, care l-a cooptat în echipa care a realizat statuia, „Cristo Rodentor” , adică „Cristos Mântuitorul”, ce domină muntele Corcovado din Rio de Janeiro.

Lucrările au durat nouă ani și monumentul a fost inaugurat în 1931. Cu totul, statuia cântărește aproape 1.200 de tone, are înălţimea de 38 m, iar braţele desfăcute au 28 m. Sculptorului român Gheorghe Leonida i-a revenit onoarea de a executa chipul Mântuitorului, înalt de aproape 4 m.

Întors în țară, Gheorghe Leonida a devenit sculptorul Casei Regale și a realizat opere care îi înfățișează pe Regii Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai. Acesta este și motivul pentru care artistul este puțin cunoscut în România. Regimul comunist a ascuns de ochii publicului operele lui Gheorghe Leonida și între timp, multor statui li s-a pierdut urma.