Confidenţialitate

Germania, Suedia și Polonia expulzează diplomați ruși în urma scandalului ”Navalnîi”

Germania, Polonia şi Suedia au anunţat, luni seară, expulzarea unor diplomaţi ruși. Măsura celor trei state din Uniunea Europeană este răspuns la o decizie similară a Kremlinului, pe fondul tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Moscova legate de arestarea activistului rus Aleksei Navalnîi.

“Un diplomat rus a fost declarat persona non grata. Este vorba de o reacţie a Guvernului Germaniei la decizia Federaţiei Ruse din 5 februarie de a expulza mai mulţi diplomaţi UE, o decizie nejustificată”, a anunțat pe Twitter, Ministerul german de Externe.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a aflat în timpul vizitei la Moscova că Rusia a decis expulzarea unor diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia.

Diplomații erau acuzaţi de participare la protestele opoziţiei ruse față de arestarea lui Navalnîi. Oficialul UE a declarat că a aflat de pe reţele de socializare online despre expulzări, în timp ce discuta cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.