Germania: Reteta clasica a berii, in patrimoniul UNESCO

Reteta clasica a berii datează din secolul al XVI-lea.

Berarii din Germania cer înscrierea imperativului de puritata a berii în patrimoniul UNESCO.

Berarii vor ca berea germană să cuprindă numai cele 4 ingrediente: orz, hamei, apă și drojdie.

Decretul a fost emis în Bavaria dar s-a extins încet-încet pe teritoriul german și limitează compoziția berii la 4 ingrediente: drojdie, hamei, apă și orz.

Chiar dacă regula mai are și excepții, majoritatea berarilor germani fabrică berea din cele patru ingrediente – aproximativ 5.000 mărci de bere nu conțin nimic altceva.

Federația germană a berarilor spune că acest decret de puritate garantează un grad de securitate invidiat de alți berari. Tocmai din acest motiv, înscrierea în patromoniul UNESCO ar fi o onoare și, în același timp, o motivație.

Dacă UNESCO va răspunde cererii berarilor, prima bere etichetată ca patrimoniu cultural imaterial ar putea fi cea produsă în 2016, an care marchează 5 secole de când datează decretul de puritate.