GERMANIA: Problema lucrătorilor sezonieri, dezbătută în Bundestag

Ministrul german al Muncii, Hubertus Heil Peine, declară de la tribuna Parlamentului de la Berlin că muncitorii din industria cărnii trebuie să aibă condiții mai bune de muncă, iar tolerarea abuzurilor de până acum este rușinoasă.

Acesta le-a cerut responsabililor din landuri să controleze mai strict condițiile în care lucrează muncitorii, atât cei din abatoare cât și cei din ferme.

Heil a cerut chiat de la tribuna parlamentului o cotă de controale pe care fiecare autoritate trebuie să o îndeplinească.

Ar trebui renunțat la sistemul de subcontractare, a subliniat oficialul. În Germania, astfel de firme își iau responsabilitatea pentru cazarea, hrănirea și transportul muncitorilor, dintre care zeci de mii români. Astfel, din salariu li se scad aceste cheltuieli, dar majoritatea muncitorilor nu pot contesta reținerile, dacă ele au fost exagerate.

Pe de altă parte, de exemplu, Saxonia Inferioară are de gând să crească veniturile celor care au grijă de bătrâni de la 1000 la 1500 de euro.

Vă reamintim, sute de români care lucrează în abatoare din Germania s-au infectat cu noul tip de virus, iar mai multe anchete jurnalistice au arătat cu această ocazie că muncitorii străini, inclusiv români, trăiesc în condiții precare, iar cât timp au stat în carantină fie nu au primit din partea companiilor angajatoare mâncare, fie au primit alimente extrem de puține alimente.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS