Germania, în pragul unui blocaj politic

Germania se află în pragul unei crize, după ce cancelarul Angela Merkel a eșuat să formeze un nou guvern.

De la ultimele alegeri, câștigate de partidul cancelarului, au trecut aproape 2 luni, timp în care cele 7 partide nu reușesc să se înțeleagă asupra programului de guvernare.

Blocajul l-a determinat inclusiv pe cel mai important aliat politic al Angelei Merkel, președintele francez Emmanuel Macron, să susțină din nou nevoia reformării Uniunii Europene.

 

De 8 săptămâni, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, încearcă să negocieze cu marile partide o alianță între creștin- democrați, ecologiști și liberali, însă în zadar.

Liderii politici nu reușesc să se înțeleagă în ceea ce privește imigrația, susținută anterior de cancelar.

Partidul Social Democrat German (SPD), care a suferit o înfrângere istorică în alegerile legislative de la 24 septembrie, dar care a guvernat până la alegeri cu Angela Merkel, a anunțat că  nu va intra într-o coaliţie guvernamentală.

În această situație, cancelarul Merkel a discutat cu şeful statului Frank-Walter Steinmeier despre blocajul politic, iar acesta din urmă i-a sfătuit pe toți să continue negocierile.

Președintele Germaniei ar fi putut să anunțe și convocarea unor noi alegeri.

Situația este una indită, iar redactorul șef al postului DW, Ines Pohl,  spune că Germania este în “stare de șoc”.

“După Brexit și Donald Trump, s-a ajuns și la asta: Angela Merkel nu a reușit – cel puțin pentru moment – să formeze un guvern. La opt săptămâni după alegerile parlamentare din Germania cea stabilă și atât de puternică la nivel economic, țara din inima Europei, motorul Uniunii Europene, nu-i deloc clar ce se va întâmpla mai departe”, scrie redactorul ;ef al postului german.

De la Elysee, pre;edintele Emmanuel Macron a transmis că eșecul din Germania subliniază necesitatea unui proiect european ”ambiţios”.

”Acest lucru nu face decât să consolideze necesitatea ca Franţa să propună, să ioniţieze, să lucreze la un proiect european ambiţios pe care să-l punem în aplicare împreună cu partenerul nostru german”, a transmis președintele francez.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS