Germania ia în calcul gratuitatea în transportul public

Guvernul german intenţionează să propună gratuitatea în transportul public în ideea de a reduce poluarea în oraşe.

Decizia vine în contextul în care Germania riscă să fie amendată de UE pentru poluarea aerului iar justiţia ar putea interzice în curând circulaţia vehiculelor diesel în anumite metropole, transmite AFP.

Într-o scrisoare semnată de mai mulţi miniştrii germani, printre care şi cel al Mediului, trimisă în data de 11 februarie Comisiei Europene, autorităţile de la Berlin informează că intenţionează să introducă „gratuitatea pe transportul public pentru a reduce numărul de autovehicule proprietate personală în circulaţie”.

Potrivit AFP, programul ar urma să fie testat în cinci oraşe din Germania, printre care fosta capitală Bonn (aproximativ 300.000 de locuitori) şi Essen, centru industrial din Ruhr cu aproximativ 600.000 de locuitori.

Cu toate acestea, proiectul a fost prezentat într-un moment în care Angela Merkel nu a definitivat încă noul său guvern. Printre cei trei miniştrii care au semnat scrisoarea, doar ministrul Mediului, social-democratul Barbara Hendricks, ar urma să fie reconfirmată în funcţie.

Dacă proiectul se va concretiza, „cel mai târziu la finele acestui an”, oraşele Bonn, Essen, Herrenberg, Reutlingen şi Mannheim ar urma să propună utilizatorilor să călătorească gratuit cu autobuzele, tramvaiele şi celelalte mijloace de transport în comun utilizate zilnic de sute de mii de persoane. Aceasta ar fi o veste bună pentru utilizatori în condiţiile în care în prezent o călătorie cu mijloacele de transport în comun costă 2,80 euro în Berlin sau 2,90 euro în München.

Însă, ideea gratuităţii transportului public îngrijorează autorităţile locale care riscă să fie nevoite să gestioneze un flux considerabil de noi călători. Principala îngrijorare este legată de finanţare.

„Guvernul federal trebuie să spună cum va finanţa acest lucru”, a avertizat Michael Ebling, preşedintele unei federaţii de regii comunale (VKU).

Deocamdată nu a fost încă stabilită partea de finanţare care ar urma să revină statului federal, pentru a putea introduce gratuitatea pe transportul public şi a achiziţiona noi vehicule, în paralel cu angajarea de personal suplimentar în regiile de transport.

Însă până acum tentativele de a introduce gratuitatea pe transportul în comun s-au dovedit fără succes. În SUA, oraşul Seattle a fost nevoit să renunţe la un astfel de program.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS