Germania: Guvernul, votul de investitura in Bundestag

O premieră: o femeie va conduce Ministerul Apărării

După aproape 3 luni de negocieri de la alegeri, conservatorii au încheiat un acord de coaliție cu social-democrații, iar Angela Merkel a anunțat în weekend componența celui de-al treilea Guvern condus de ea. Presa a remarcat și o premieră: o femeie va conduce Ministerul Apărării.

Nouă miniştri din Guvernul german sunt creştin-democraţi – membri ai partidului condus de Angela Merkel, iar şase portofolii revin partenerilor de coaliţie. Socialiștii au preluat între altele portofoliile Muncii, Economiei și Externele.

Cancelarul a menținut unii miniștrii și în noua echipă. Un exemplu: Finanțele sunt controlate tot de Wolfgang Schaeuble.

Surpriza este însă la ministerul Apărării. Acesta va fi condus de Ursula von der Leyen. De profesie ginecolog, aceasta a fost ministrul Familiei în primul guvern condus de Merkel. Analiștii susțin că actualul portofoliu este un test, pentru că ea ar putea deveni succesoarea Angelei Merkel.

O altă noutate: a fost creat un post de ministru responsabil de serviciile de securitate, după scandalul privind interceptările Agenției de Securitate americană.

Socialiștii au acceptat să semneze acordul de coaliție după ce membrii formațiunii – 470 de mii – și-au exprimat acest lucru prin vot.

Negocierile care au durat 3 luni nu au fost lipsite de tensiuni, iar Angela Merkel a acceptat concesii majore. Între altele conservatorii au fost de acord să se creeze un salariu minim în Germania de 8 euro 50 pe oră din 2015. Până acum în Germania nu exista un salariu minim.