Germania, compromis preliminar cu Polonia și Ungaria pentru a debloca bugetul UE

Polonia şi Ungaria au ajuns la un compromis preliminar cu Germania pentru a debloca bugetul de peste 1.800 miliarde de euro al UE, care reprezintă atât bugetul blocului european, cât şi pachetul de relansare economică în urma pandemiei, a anunţat un oficial din guvernul de la Varşovia, citat de Bloomberg și Reuters.

Compromisul ar pune capăt unei dispute în care Varșovia și Budapesta au ameninţat că vor bloca atât ajutorul de pandemie în valoare totală de 750 miliarde euro, cât şi bugetul UE pentru perioada 2021-2027, în contextul în care Bruxelles-ul a vrut să condiţioneze accesarea banilor de respectarea statului de drept.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a spus că s-a ajuns la un acord cu Germania, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, iar acest acord ar trebui prezentat acum în faţa celorlalte state membre.

Acordul ar putea fi parafat chiar până vineri, când se încheie un summit al liderilor europeni la Bruxelles.

„Acum avem un acord între Varşovia, Budapesta şi Berlin. (…) Cred că acest acord va cuprinde şi celelalte 24 de capitale europene”, a declarat Gowin.

Acordul a fost confirmat şi de doi oficiali din Ungaria care au fost contactaţi de publicaţia americană Bloomberg, în timp ce o sursă din Uniunea Europeană a spus că se aşteaptă o confirmare finală pe acest acord.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS