Confidenţialitate

Germania cere ca cetățenii din țările membre UE să aibă interdicție la a face parte din conducerea unor companii rusești de stat | AUDIO

Germania vrea ca cetăţenilor din țările membre ale Uniunii Europene să li se interzică să facă parte din conducerea unor companii rusești de stat. Propunerea vine după ce, ani de zile, fostul cancelar german Gerhard Schröder a făcut parte din consiliul de conducere al mai multor astfel de companii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit presei din Germania, care citează oficiali de la Berlin, interdicţia nu ar trebui să se aplice filialelor europene ale întreprinderilor de stat ruseşti.

O altă propunere vizează implementarea unui plafon global de preţ pentru importurile de petrol din Rusia, aşa cum a propus deja grupul G7, plus interzicerea cooperării cu companiile ruse în domeniul energiei nucleare.

Propunerea germană ar interzice şi vânzarea de bunuri imobiliare în Uniunea Europeană către cetăţenii ruşi.

Comisia Europeană lucrează în prezent la o propunere concretă de sancţiuni pe care statele membre să o discute miercuri.

Însă, propunerile Germaniei vin după ce, ani de zile, fostul cancelar german Gerhard Schröder a avut roluri-cheie în întreprinderile de stat ruse – în special în domeniul energiei. A renunțat la ele, la mai bine de 5 luni de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Presa germană susţine că Moscova a încercat mult timp să aibă o influenţă politică asupra capitalelor europene cu aceste numiri profitabile pe care o numește – cităm – „corupţie strategică”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Germania: Trei rafinării deținute de gigantul rusesc petrolier Rosneft au fost preluate de guvern