Germania: Cea mai înaltă instanță menține pedeapsa de 4 ani de închisoare pentru “contabilul de la Auschwitz”

 

Oskar Groening a fost condamnat, în iulie 2015, la 4 ani de închisoare. În timpul procesului, magistraţii au ajuns la concluzia că fostul ofiţer nazist, în vârstă de 95 de ani, nu a ucis, dar a contribuit, indirect, la asasinarea a 300 de mii de deținuți în lagărul de la Auschwitz.

A contestat verdictul, dar Curtea Federală de Justiție a menținut sentința, ceea ce înseamnă că ofițerul va sta după gratii 4 ani. Avocatul său a declarat că se gândește să atace decizia la Tribunalul Constituţional.

Procesul lui Oskar Groening, desfăşurat la peste 60 de ani de la punerea în aplicare a “soluţiei finale”, a relansat dezbaterea privind responsabilitatea penală a membrilor de grad inferior ai regimului nazist.

Groening şi-a recunoscut vinovăţia morală, dar a subliniat că justiţia trebuie să decidă dacă are sau nu o responsabilitate penală. El a afirmat că singurul lucru pe care îl poate face este să îi ceară iertare lui Dumnezeu, pentru că îi este imposibil să le ceară iertare victimelor Holocaustului.