Germania: Cea mai înaltă instanță menține pedeapsa de 4 ani de închisoare pentru “contabilul de la Auschwitz”

 

Oskar Groening a fost condamnat, în iulie 2015, la 4 ani de închisoare. În timpul procesului, magistraţii au ajuns la concluzia că fostul ofiţer nazist, în vârstă de 95 de ani, nu a ucis, dar a contribuit, indirect, la asasinarea a 300 de mii de deținuți în lagărul de la Auschwitz.

A contestat verdictul, dar Curtea Federală de Justiție a menținut sentința, ceea ce înseamnă că ofițerul va sta după gratii 4 ani. Avocatul său a declarat că se gândește să atace decizia la Tribunalul Constituţional.

Procesul lui Oskar Groening, desfăşurat la peste 60 de ani de la punerea în aplicare a “soluţiei finale”, a relansat dezbaterea privind responsabilitatea penală a membrilor de grad inferior ai regimului nazist.

Groening şi-a recunoscut vinovăţia morală, dar a subliniat că justiţia trebuie să decidă dacă are sau nu o responsabilitate penală. El a afirmat că singurul lucru pe care îl poate face este să îi ceară iertare lui Dumnezeu, pentru că îi este imposibil să le ceară iertare victimelor Holocaustului.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS