Confidenţialitate

GERMANIA: Căsătoriile gay, aprobate de Bundestag

Cu o largă majoritate, camera inferioară a parlamentului german (Bundestag) a adoptat legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

393 de aleşi au votat ‘pentru’, în timp ce 226, toţi membri ai partidului conservator, s-au opus. Printre aceştia din urmă s-a numărat şi cancelarul. Angela Merkel, şefa CDU, şi-a exprimat totuşi speranţa că aprobarea finală a legii va permite o mai mare coeziune socială.

Documentul, care pentru a intra în vigoare trebuie avizat şi de camera superioară (Bundesrat), le va acorda cuplurilor homosexuale dreptul de adopţie.

Subiectul mariajelor gay se află în dezbaterea publică a germanilor de mai mulţi ani.

Bărbaţii gay condamnaţi penal în Germania în baza unei vechi legislaţii împotriva homosexualităţii urmează să fie reabilitaţi şi despăgubiţi.

Paragraful 175, care incrimina homosexualitatea în rândul bărbaţilor, a fost adoptat în 1871 şi a fost consolidat de nazişti. El a rămas în vigoare până în 1994.

Bundestagul, Camera inferioară a Parlamentului german, s-a pronunţat prin vot, joi, în favoarea anulării tuturor condamnărilor pronunţate în baza paragrafului 175 în perioada de după al Doilea Război Mondial.

Dintre cei 64.000 de condamnaţi, începând din 1945, aproximativ 5.000 mai sunt în viaţă, potrivit unor date de la Ministerul german al Justiţiei, citate de radiodifuzorul public Deutsche Welle.

Aceşti bărbaţi ar urma să primească compensaţii în valoare de câte 3.000 de euro din cauza condamnării lor, plus 1.400 de euro pentru fiecare an pe care l-au petrecut în închisoare, potrivit DW.

Camera superioară a Parlamentului a anunţat că va adopta proiectul de lege.

”Reabilitarea victimelor paragrafului 175 arată că nu este niciodată prea târziu să se facă dreptate”, a scris într-un mesajpostat pe Twitter, înainte de vot, ministrul german al Justiţiei Heiko Mass.

Germania: Bărbații gay, condamnați în trecut pentru orientarea lor sexuală, vor fi despăgubiți