Confidenţialitate

Germania: Cancelarul Merkel apără sistemul de alertă la inundaţii, a cărui eficiență este pusă sub semnul întrebării

Cancelarul Angela Merkel a apărat marţi sistemul de alertă din Germania, ţară care s-a confruntat cu inundaţii al căror bilanţ s-a înrăutăţit de la o zi la alta, ajungând la 169 de decese.

Doar în landul Renania-Palatinat, puhoaiele au ucis 121 de persoane.

“Sunt inundaţii care depăşesc imaginaţia, când vedem efectele lor la faţa locului”, a declarat Angela Merkel, care a mers să constate amploarea pagubelor în mica localitate medievală Bad Münstereifel din Renania de Nord-Westfalia, unul din landurile cele mai afectate de inundaţii săptămâna trecută.

“Au existat alerte”, a dat sigurări cancelarul federal, după ce eficiența sistemului naţional a fost pus sub semnul întrebării în ultimele zile, pentru că a eşuat parţial să îi prevină pe locuitori cu privire la amploarea dezastrului în vestul ţării.

Serviciul meteo german şi Oficiul federal al populaţiei şi prevenirii catastrofelor au emis avertismente, care au fost apoi transmise districtelor, a explicat Anela Merkel.

“Avem un foarte bun sistem de alertă”, a insistat cancelarul, atrăgându-și câteva fluierături ale localnicilor veniţi să îi asculte discursul pe o stradă din centrul istoric al oraşului, acoperit de mâl.

Preşedintele protecţiei civile germane, Armin Schuster, vizat în mod special de critici, afirmase că instituţia sa trimisese în jur de 150 de alerte prin aplicaţii, precum şi prin intermediul presei.

Viiturile au provocat întreruperi masive de electricitate şi au făcut să cadă antene de telecomunicaţii, împiedicându-i pe locuitori să primească la timp alertele.

Angela Merkel a invocat utilizarea de sirene ca instrument suplimentar de alertă. “Poată că vechea şi buna sirenă este mai utilă decât am crezut noi”, a opinat ea.

Un test la scară naţională al acestui sistem de alertă moştenit din timpul Războiului Rece s-a transformat într-un fiasco anul trecut, când unele sirene nu s-au declanşat din motive tehnice. Anumite localităţi le desfiinţaseră pur şi simplu, considerându-le inutile.

Ulterior, în primăvară, guvernul a lansat un program de 90 milioane de euro pentru refacerea reţelei, un nou test fiind programat pentru anul viitor.