Confidenţialitate

GERMANIA: Bisericile se pregătesc să se redeschidă, după săptămâni de izolare. Cântatul în biserică va fi interzis

În Germania, bisericile se pregătesc să se redeschidă credincioșilor, după săptămâni de izolare. Dar trebuie să o facă urmând reguli stricte, la care lucrează autoritățile.

Cancelarul Angela Merkel discută despre acest subiect azi cu liderii regionali. Printre măsurile luate în calcul este interzicerea cântatului în biserică, ceea ce i-a nemulțumit pe mai mulți preoți catolici.

Oamenii de știință spun că este la fel de periculos ca tusea la împrăștierea particulelor, iar în cazul coriștilor, care inspiră mai profund când cântă, ar putea favoriza infectarea.

A repetat-o ieri chiar șeful Institutului Robert Koch, agenția guvernamentală pentru controlul și prevenirea bolilor.

Unii lideri religioși din Germania au început să facă presiuni pentru redeschiderea bisericilor, în contextul în care în țară au început să fie relaxate restricțiile, iar unele magazine s-au deschis. Au transmis că hrana spirituală este mai importantă pentru mulți germani decât cumpărăturile. O comunitate catolică din Berlin s-a adresat chiar instanței.

Liderii religioși sunt de acord că e nevoie de reguli de distanțare socială și interzicerea pupării obiectelor religioase. Catolicii s-au pronunțat însă împotriva interzicerii cântecelor.

Ei spun că, dacă oamenii stau la distanță, nu-i niciun motiv să nu cânte, măcar în surdină.