Georgia acuză Rusia de atacul cibernetic din octombrie. Ipoteza, susținută și de Marea Britanie și SUA

Georgia atribuie Rusiei atacul cibernetic masiv care a afectat mii de site-uri și posturi TV în octombrie 2019, ipoteza fiind susţinută de Statele Unite şi de Marea Britanie, relatează agenţia Reuters.

„Investigaţia efectuată de autorităţile georgiene, împreună cu informaţiile primite de la parteneri, a concluzionat că acest atac cibernetic a fost plănuit şi comis de divizia principală a Statului Major al armatei Federaţiei Ruse”, a declarat Vladimer Konstantinidi, purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Externe.

Mii de website-uri ale instituţiilor, presei şi entităţilor private au fost afectate în octombrie de atacuri cibernetice. Printre platformele online afectate s-a numărat și site-ul Preşedinţiei Georgiei şi ale unor primării.

Ministerul de Externe de la Moscova a respins, joi, acuzaţiile Georgiei, informează agenţia RIA Novosti.

„Rusia nu a plănuit şi nu plănuieşte să se implice în niciun fel în afacerile interne ale Georgiei”, a declarat Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Centrul Naţional britanic pentru Securitate Cibernetică, din cadrul Agenţiei Guvernamentale pentru Comunicaţii (GCHQ), consideră că este foarte probabil ca atacul să fi fost comis de Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU).

„Campania neraţională şi îndrăzneaţă de atacuri contra Georgiei, un stat suveran şi independent, este total inacceptabilă. Guvernul Rusiei are opţiuni clare: continuaţi acest model agresiv de comportament împotriva altor ţări sau deveniţi un partener responsabil care să respecte legislaţia internaţională”, a declarat Dominic Raab, ministrul britanic de Externe.

La rândul său, secretarul de Stat american Mike Pompeo, a îndemnat Rusia să înceteze „acest comportament faţă de Georgia sau alte ţări”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS