GEORGIA: A murit fostul presedinte Eduard Sevarnadze

Şevarnadze a fost unul dintre artizanii sfârşitului Războiului Rece, alături de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Vestea despre moartea fostului şef de stat a venit de la o apropiată a familiei, Marina Davitaşvili. Fără a oferi prea multe detalii, ea a declarat că acesta ‘era bolnav de mult timp’.

Imediat, Mihail Gorbaciov și Vladimir Putin au trimis mesaje de condoleanțe. Gorbaciov – ultimul lider sovietic – a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei că ‘era un om foarte capabil, talentat, foarte deschis către popor’.

Eduard Şevarnadze, născut pe 25 ianuarie 1928 în satul georgian Mamati, a fost considerat un erou în Occident, pentru că a fost unul dintre artizanii sfârşitului Războiului Rece. Totul a început în 1985, când Gorbaciov – care lansa Perestroika – l-a chemat la Moscova și l-a numit ministru de Externe. Timp de cinci ani, a fost unul dintre principalii artizani ai dezarmării, legând prietenii puternice în Occident, mai ales în Germania.

Însă, atunci când a devenit preşedintele Georgiei și-a dezamăgit electoratul. Pe fondul corupției și a unei crize care a măcinat țara, Șevarnadze și-a pierdut susținătorii.

În timpul ‘revoluţiei trandafirilor’, a fost nevoit să cedeze puterea. În 2004, la conducere a ajuns pro-occidentalul Mihail Saakaşvili.