Confidenţialitate

George Simion a fost stropit cu cerneală la Iași, în timpul unui marș organizat de AUR

Deși oficialitățile locale au anunțat încă de acum câteva zile că nu vor exista manifestări cu public dedicate Zilei Unirii Principatelor la Iași, nu a fost așa. Mii de persoane au mărșaluit în oraș într-un marș neautorizat al celor de la AUR. Liderul lor, george Simion, a fost stropit la un moment dat cu cerneală.

Forțe de ordine impresionante au ocupat centrul Iașului încă de la primele ore ale dimineții. Participanții la marșul neautorizat al celor de la AUR au ajuns în Piața Palatului în jurul orei 9.00. Mulți au venit din alte județe.

“Din Sibiu! Păi dacă e ziua Unirii, nu?! Am făcut un drum ca să știm o treabă”, a spus unul dintre participanți.

„Nu am fost niciodată aici și mi-am dorit din totdeauna. Am locuit în afara țării atâția ani și mă uitam așa cu jale la televizor și , da, mi-a făcut plăcere să văd Iașul în primul rând și să particip la acest eveniment”, a spus o femeie venită tocmai din Timișoara.

În fruntea celor prezenți s-a aflat liderul AUR, George Simion.

“Pai cine este primarul? De numele ăsta am auzit într-o peveste a lui Ion Creangă dar nu vrem să-l pomenim astăzi pentru că astăzi este ziua binelui, astăzi este 24 ianuarie, este Ziua Unirii Principatelor.Suntem de Ziua Națională. Noi ne-am dus și de 1 decembrie la Alba Iulia, când a fost închis total orașul. de fiecare dată vom fi aici de 24 ianuarie , la Iași și la Focșani, pentru că la ora 17 vom fi și la Focșani. Va urma un spectacol folcloric, totul va fi frumos. Cei care doresc și optează ei, nu-i obligă nimeni, să marcheaze ei, pe responsabilitatea lor, o fac. Uite câtă lume e acolo, poate 2000-3000 . Umplem Piața Unirii, facem o horă, Noi AUR nu renunțăm în ciuda autorităților vremelnice, pentru că pleacă primarul, pleacă prefectul , pleacă prim-ministru, pleacă președintele dar zilele importante pentru neamul românesc rămân”, a spus înainte de a da startul la marș, George Simion.

Manifestarea nu a fost autorizată în prealabil de oficialități, dar acest lucru pare să nu fi contat.

„Noi suntem organizatorii la marșul ăsta. Atenție! Deci ne asumăm noi. Nici nu am depus cerere pentru autorizație pentru că este Ziua Națională ” , a subliniat liderul AUR.

După ce au străbătut centrul orașului, cei 2.000 de paricipanți au ajuns în Piața Unirii, unde s-au prins în horă. Nu au lipsit nici incidentele.

La un moment dat, cineva din mulțime a aruncat cu cerneală spre George Simion, incidentul fiind oarecum similar cu cel din 2000, când protagonist a fost fostul președinte Emil Constantinescu.

După horă și discursurile organizatorilor a urmat un concert de muzică populară improvizat, fără a se respecta măsurile de prevenție impuse de pandemie, în condițiile în care, în Iași, ultima incidență raportată este de 7,48 la mia de locuitori.

“Manifestarile de astăzi nu au fost autorizate în niciun fel de către Primărie. S-au creat precedente periculoase pentru nerespectarea statului de drept, de aceea trebuie să se intervină. Primăria nu poate emite sancțiuni în acest caz. Cele care pot emite sancțiuni sunt instituțiile aflate în subordinea MAI”, a reacționat și primarul Mihai Chirica.

Autor: Silvia Craus

Citește și: Amendat pentru că nu a stat în carantină, Arhiepiscopul Tomisului a ignorat din nou legea și a participat la evenimentele de Ziua Unirii | AUDIO