George Maior și Emil Hurezeanu, aviz pozitiv pentru a deveni ambasadori

Fostul director al Serviciului Român de Informații, George Maior, și jurnalistul Emil Hurezeanu au primit astăzi  avizul Comisiilor de Politică Externă din Parlament  pentru a ocupa funcțiile de ambasadori. Astfel, George Maior ar urma să ocupe funcția de ambasador al României în Statele Unite, iar Emil Hurezeanu de ambasador în Germania.

După audiere,  George Maior a declarat că va încerca să convingă Congresul de la Washington să aprobe intrarea României în sistemul Visa Waiver, mai ales că accesul românilor în SUA fără viză ar avantaja și Statele Unite. Sistemul le-ar permite românilor intrarea în Statele Unite, în scop tutristic, fără viză, pentru o ședere de cel mult 90 de zile. România, Bulgaria și Polonia sunt printre puținele țări membre ale Uniunii Europene care nu se bucură de acest regim.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, George Maior a declarat că Guvernul trebuie să suplimenteze resursele financiare și umane pentru dezvoltarea rețelei consulare din Statele Unite. El a explicat că va insista ca aceste resurse să fie alocate înainte de preluarea postului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, Emil Hurezeanu a declarat că rolul comunităţii româneşti din Germania ar putea fi “mult îmbunătăţit”, apreciind că nu se poate vorbi de o invazie a românilor în această ţară, mai ales că cei mai mulți au studii și sunt angajați.

Hurezeanu s-a referit şi la cozile de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, precizând că legislaţia electorală trebuie schimbată, iar o anumită atitudine faţă de diaspora română ar trebui să dispară.

Șase dintre persoanele propuse de președintele Klaus Iohannis pentru postrile de ambasadori au fost deja avizate săptămâna trecută.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS