George Emil Palade, primul român câștigător al premiului Nobel

La Europa FM, aflăm povestea lui George Emil Palade, primul român câștigător al premiului Nobel. E foarte adevărat că munca de cercetare care i-a adus acest premiu s-a făcut în Statele Unite ale Americii, unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Însă ultima dorință a savantului român a fost ca cenușa să îi fie imprăștiată în Munții Bucegi.

Povestea primului premiu Nobel câștigat de un român a început la Iași, în 1912. Atunci s-a născut George Emil Palade, fiul al profesorului de filosie Emil Palade și al învățătoarei Constanța Cantemir Palade, care se trăgea dintr-o veche familie de boieri și domnitori.

Tatăl i-a sugerat să dea la Facultatea de Filosofie, însă pe ultima sută de metri, George Emil Palade s-a înscris la Medicină. Se întâmpla în 1930, și 10 ani mai târziu, Palade termina Facultatea de Medicină din București cu o lucrare legată de adaptările organelor delfinilor la mediul marin. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a înrolat în corpul medical al Armatei Române, cu gradul de locotenent.

Nimeni nu știe ce s-ar fi întâmplat dacă George Emil Palade ar fi rămas în România și după venirea comuniștilor. Cert este că s-a căsătorit cu Irina Malaxa, fiica marelui industriaș Nicolae Malaxa. Ea a fost cea care l-a convins să se stabilească în Statele Unite și în anii care au urmat, Palade a lucrat în cadrul departamentelor de cercetare ale unor universități de renume: Rockeffeler, Yale sau San Diego.

Cu ajutorul echipamentelor perfomante puse la dispoziție de aceste instituții, cercetătărul român a studiat structura și rolul celulor din organismul uman. O parte dintre descoperirile sale aveau să îi și poate numele: Ribozomii lui Palade.

În anii ‘60, a început să primească primele premii și tot pe atunci, a devenit membru al Academei de Știinte Americane. Nu-i vorbă, și Academia Română avea să facă același lucru, dar abia în 1975, după ce George Emil Palade a devenit primul român căruia i s-a decernat premiul Nobel. E drept că l-a împărțit cu doi foști colegi de la Universitatea Rockeffeler. Nobelul pentru Medicină le-a fost acordat pentru “descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.

După 1990, George Emil Palade a primit mai multe distincții din partea României, culminând în 2007 cu “Steaua României” în grad de Colan. Un an mai târziu, primul român căștigător al premiului Nobel se stingea din viață la Del Mar, în Statele Unite. A fost incinerat și cenușa i-a fost împrăștiată în Munții Bucegi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS