Gdansk, unul dintre cele mai frumoase orașe-port ale Europei

Gdansk este orașul polonez care l-a dat lumii pe Günter Grass, scriitor recompensat cu Nobelul pentru Literatură în 1999. Autorul ”Tobei de tinichea” este considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor. Orașul este cunoscut și pentru că aici a luat naștere mișcarea politică „Solidaritatea”, care a contribuit la căderea comunismului în 1989.

 

Gdansk este dovada vie că omul sfințește locul pentru că orașul a devenit aproape o ruină în al doilea război mondial, când importante monumente au fost puse la pământ de bombardamente, dar polonezii au avut puterea și inspirația de a-l reconstrui și mai frumos decât era.

 

Astăzi, orașul atrage numeroși turiști datorită centrului istoric, datorită muzeelor și nu în ultimul rând, datorită plajelor întinse de-a lungul coastei Golfului Gdansk.

 

Turul poate începe în port și continua cu districtul Śródmieście, unde sunt concentrate principalele atracții turistice. Cartierul se împarte în Główne Miasto  (Orașul Modern) și Stare Miasto (zona veche). Populară în rândul turiștilor este strada Ulica Długa, flancată de Poarta de Aur la un capăt și Poarta Verde la celălalt. De-a lungul acestei străzi se află numeroase restaurante, cafenele și magazine.

 

Ca turist, nu trebuie să pleci din Gdansk înainte de a-ți cumpăra bijuterii din chihlimbar. Le găsim la tot pasul în Gdansk, orașul fiind supranumit și Capitala Mondială a Chihlimbarului. Cele mai scumpe sunt cele care conțin insecte.

 

Pe de altă parte, una dintre băuturile preferate ale locuitorilor este vodka din ienupăr. Înainte de a da pe gât un păhărel de vodkă trebuie să mănânci o prună uscată, exact ca pe un snack. Tot la capitolul băuturi, tradițional este și lichiorul Goldwasser. Făcut din ierburi și rădăcini, lichiorul este produs încă din secolul al 16-lea.

 

Cum ajungem în Gdansk?

 

Pe calea aerului, desigur. Aeroportul Lech Walesa se află la 14 kilometri distanță de centrul orașului. Noi, românii, trebuie să facem escală pentru a ajunge în Gdansk. Ca să nu pierdem mult timp în aeroporturi, cea mai bună variantă este să zburăm cu compania națională poloneză și să facem escală la Varșovia.

 

De la aeroport, turiștii pot merge spre centrul orașului cu trenul, iar biletele pot fi cumpărate pe loc. Sunt și autobuze care leagă aeroportul de oraș. Varianta taxiului este mai scumpă și, în plus, trebuie să fie atenți la taxiurile-pirat.

 

Articole Similare