Gazoductul Iasi-Ungheni, inaugurat in prezenta premierului Victor Ponta si a omologului sau Iurie Leanca

Punerea în funcțiune a gazoductului are loc în ziua în care Chișinăul marchează 23 de ani de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică.

Vizita premierului in Republica Moldova a început dis-de-dimineață, în jurul orei 8.

Victor Ponta a mers la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău. Instituția a primit o donație de 1 milion de euro din partea Ministerului de Externe de la București – banii vor fi folosiți pentru renovare :

Omologul său Iurie Leancă a mulțumit pentru acest ajutor.

De la Muzeul Național, Victor Ponta a mers la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt unde a depus mai multe coroane de flori.

După o scurtă oprire la Biblioteca Municipală din Chișinău – unde a donat mai multe cărți – șeful Executivului de la București a mers în Piața Marii Adunări Naționale unde…a făcut o nouă donație.

De această dată a înmânat cheile a 15 automobile DUSTER dintr-un total de 50 care vor ajunge la Guvernul Republicii Moldova.

Pe de altă parte, astăzi este pus în funcţiune gazoductul Iaşi-Ungheni, cu o lungime de peste 43 de kilometri, dintre care aproape 32 de kilometri pe teritoriul României. Țara noastră devine astfel exportator de gaze, iar pentru Republica Moldova este prima dată când importă gaze nu doar din Rusia, ci şi din vest.

România va asigura 10% din consumul de gaze de peste Prut, iar în primă fază gazoductul va alimenta un oraş cu 35.000 de locuitori. Până la Chişinău vor mai fi construiţi încă 100 de kilometri de conductă.