Gărzile medicilor vor fi plătite – anunță Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii anunţă că gărzile făcute de personalul medical în afara programului de lucru vor fi plătite. Acest lucru se va face de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat.

Spitalele vor primi la începutul săptămânii viitoare un document prin care să li se explice cum vor fi redactate noile contracte, astfel încât medicii să fie plătiţi pentru munca lor – anunță Ministerul Sănătăţii.
Într-un comunicat de presă, Ministerul precizează că situaţia actuală – în care medicii nu sunt plătiți pentru gărzi – nu este normală.
Reacția ministerului vine după ce Federația Solidaritatea Sanitară a inițiat o petiție on-line – care a adunat deja peste 700 de semnături – prin care se cere respectarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi. În caz contrar, conducerea federației recomanda medicilor să nu semneze cu spitalele contractele individuale de muncă, în care sunt menționate și gărzile. Doctorul Florin Chirculescu, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Ora de gardă este plătită mai prost decât ora din programul obișnuit. Sunt plătite niște sporuri la nivelul anului 2009, nu la nivelul anului 2016. Și, la toată povestea asta ar trebui să se adauge: sporul de noapte, pentru că niciodată nu a fost plătit în gărzile medicilor, sporul de oră suplimentară – niciodată gărzile nu au fost considerate ore suplimentare. Mai mult – gărzile nu sunt luate în calcul la calcularea pensiei. Având în vedere că nimeni nu ne poate obliga să lucrăm mai mult decât programul oficial, nu vom semna contractul și – dacă lucrurile vor persista – probabil că nu vom mai face gărzi” – a declarat la Europa FM Doctorul Florin Chirculescu, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Ministerul Sănătății anunţă că de comun acord cu reprezentanţii sindicali a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în actul normativ care reglementeaza gărzile din spitale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS