Confidenţialitate

Garda de Mediu, în control pe un teren al Primăriei Sectorului 3 unde s-ar fi îngropat deșeuri

Comisarii Gărzii de Mediu fac cercetări pe un teren care aparţine Primăriei Sectorului 3, unde ar fi fost îngropate cantităţi mari de deşeuri menajere.

Miercuri, s-a constat că locul era acoperit cu pământ, peste care se turna beton.

Reprezentanţii Direcţiei de Salubritate au refuzat să permită săpături pentru verificarea reclamaţiei. Garda de Mediu a dispus oprirea lucrărilor de betonare şi realizarea de săpături.

“Acţiunea se află în desfăşurare, iar în cazul în care cele sesizate se confirmă, Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 riscă sancţiuni în cuantum de 200.000 lei pentru faptele contravenţionale, respectiv închisoare de la 3 luni la 1 an pentru faptele care constituie infracţiuni”, arată Garda de Mediu.

“Pornind de la o sesizare însoţită de fotografii în care era reclamat faptul că pe un teren situat în Sectorul 3 din Capitală sunt îngropate cantităţi mari de deşeuri menajere într-o groapă executată prin excavaţie, în cursul zilei de luni, 21.09.2020, o echipă din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu a descins pe amplasamentul din Splaiul Unirii care aparţine Primăriei Sectorului 3, prin Direcţia Generala de Salubritate Sector 3”, a transmis Garda Naţională de Mediu, miercuri, într-un mesaj pe Facebook.

“Reprezentantul Direcţiei Generale de Salubritate Sector 3 a refuzat efectuarea lucrărilor solicitate motivând că nu deţine un utilaj cu care să poată face săpăturile (deşi, conform Autorizaţiei de Mediu, Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 deţine 3 buldoexcavatoare). Astfel, în scopul finalizării controlului, Garda Naţională de Mediu a contractat o societate care a pus la dispoziţie un buldoexcavator şi personal specializat”, adaugă GNM.

“Aspectele constatate, coroborate cu lipsa oricăror avize de realizare a lucrarii de betonare, au adâncit suspiciunile echipei de control cu privire la aspectele sesizate”, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Ca urmare, comisarii au dispus sistarea lucrărilor de construire şi aducerea terenului ce face obiectul prezentului control la starea iniţială şi efectuarea, în prezenţa comisarilor GNM, a lucrărilor de săpătură în vederea stabilirii veridicităţii sau nu a aspectelor ce fac obiectul prezentului control (eliminarea deşeurilor pe un amplasament neautorizat)

“În consecinţă, având în vedere faptul că Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 nu a facilitat controlul activităţilor pe care le desfăşoară, prin faptul că a refuzat efectuarea de săpături în sensul verificării aspectelor reclamate şi pentru că a trecut la executarea de lucrări de turnare de beton pe suprafaţa care face obiectul controlului, se face pasibilă de mai multe sancţiuni contravenţionale. Acţiunea se află în desfăşurare, iar în cazul în care cele sesizate se confirmă, Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 riscă sancţiuni în cuantum de 200.000 lei pentru faptele contravenţionale, respectiv închisoare de la 3 luni la 1 an pentru faptele care constituie infracţiuni”, mai precizează Garda Națională de Mediu.