Galileo Green Lane, aplicație europeană pentru transportul de mărfuri

Pentru a menține transportul de mărfuri în timpul pandemiei, Agenția GNSS European (GSA) și Comisia Europeană au lansat aplicația „Galileo Green Lane.

Aplicația este un instrument-cheie în răspunsul UE la criza noului coronavirus și, cu peste 2.500 de descărcări de la începutul lunii mai, se dovedește a fi foarte populară în rândul șoferilor de camion.

Prin reducerea traficului la frontierele UE, aplicația sprijină libera circulație a mărfurilor pe piața internă.

Prin intermediul aplicației „Galileo Green Lane”,  demonstrăm valoarea tehnologiilor și aplicațiilor spațiale pentru a oferi soluții inovatoare și concrete, de exemplu în sprijinul liberei circulații a mărfurilor în cadrul pieței unice, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

a declarat: La începutul crizei, în contextul închiderii granițelor și declarării stării de urgență, am introdus culoarele verzi, împiedicând astfel o criză a lanțurilor de aprovizionare. Conceptul a fost implementat rapid de către statele membre. Aplicația „Galileo Green Lane” este rezultatul direct al coordonării UE în sectorul transporturilor. Încurajez lucrătorii și operatorii din domeniu să descarce și să utilizeze aplicația, a adăugat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Aplicația utilizează serviciile de poziționare ale programului Galileo pentru a monitoriza și facilita libera circulație a mărfurilor.

Pentru a veni în sprijinul conducătorilor auto și al autorităților naționale, aplicația vizualizează în timp real situația de la punctele de trecere a frontierei, precum și fluxul de trafic și timpul de așteptare. Inițiativa se bazează pe așa-numitele Orientări practice pentru culoarele verzi, prezentate de Comisie la 23 martie, pentru a stabili punctele de trecere a frontierei deschise tuturor vehiculelor de transport de marfă în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Aplicația „Galileo Green Lane” poate fi descărcată AICI.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS