Confidenţialitate

Galaxia ascunsă și Nebuloasa Cap de Cal, printre cele mai noi imagini surprinse de telescopul Euclid în Univers | VIDEO

Agenția Spațială Europeană a publicat imagini cu noua descoperire a telescopului Euclid: imagini în culori ale Universului. „Niciodată până acum un telescop nu a reușit să creeze imagini astronomice atât de clare pe o suprafață atât de mare a cerului și să privească atât de departe în Universul îndepărtat”. Cele cinci imagini surprinse de Euclid evidențiază potențialul telescopului. Acesta este pregătit pentru a crea cea mai cuprinzătoare hartă 3D a Universului, transmite Agenția Spațială Europeană (ESA).

Ce putem vedea în noile imagini surprinse de Euclid?

1. 1000 de galaxii care aparțin clusterului Perseus și peste 100.000 de galaxii care se poziționează în planul secund îndepărtat

Sursa foto: ESA

Fiecare conține până la sute de miliarde de stele, multe dintre ele nevăzute până acum, iar altele atât de îndepărtate încât lumina lor a avut nevoie de 10 miliarde de ani pentru a ajunge la noi.

2. Nebuloasa Cap de Cal

Sursa foto: ESA

Aceasta este cunoscută și sub numele de Barnard 33 și face parte din constelația Orion. În noile imagini surprinse de Euclid oamenii de știință speră de găsească mai multe planete slabe, precum și tinere pitice și stele mici.

3. Galaxia ascunsă

Aceasta este cunoscută și sub numele de IC 342 și Cadlwell 5. Euclid a descoperit că aceasta este asemănătoare cu Calea Lactee.

Sursa foto: ESA

4. NGC 6822 – Prima galaxie pitică neregulată descoperită de Euclid

Sursa foto: ESA

Cele mai multe galaxii din Universul timpuriu nu arată ca o spirală ordonată ca a noastră, ci sunt neregulate și mici. Ele sunt elementele constitutive ale unor galaxii mai mari, cum ar fi galaxiile noastre, și încă mai putem găsi unele dintre aceste galaxii relativ aproape de noi.

5. Cluster globular denumit NGC 6397

Acesta este al doilea cel mai apropiat cluster globular de Pământ, acestea sunt colecții de sute de mii de stele ținute împreună de gravitație.

În prezent, niciun alt telescop decât Euclid nu poate surprinde un întreg cluster globular într-o singură observație și, în același timp, să distingă atât de multe stele din cluster, explică ESA.

Care este misiunea telescopului Euclid în Spațiu?

Euclid, detectivul NASA din Universul întunecat, are o sarcină dificilă: să investigheze modul în care materia și energia întunecată au făcut ca Universul nostru să arate așa cum arată astăzi. 95% din Cosmosul nostru pare să fie alcătuit din aceste misterioase entități „întunecate”. Dar nu înțelegem ce sunt acestea, deoarece prezența lor provoacă doar schimbări foarte subtile în aspectul și mișcările lucrurilor pe care le putem vedea, transmite Agenția Spațială Europeană.

Pentru a dezvălui influența „întunecată” asupra Universului vizibil, în următorii șase ani Euclid va observa formele, distanțele și mișcările a miliarde de galaxii până la 10 miliarde de ani-lumină. În acest fel, va crea cea mai mare hartă cosmică 3D realizată vreodată.

Ceea ce face ca Euclid să aibă o viziune specială asupra cosmosului este capacitatea sa de a crea o imagine vizibilă cu ajutorul tehnologiei infraroșu pentru a reda remarcabil de clar imaginile surprinse.

Imaginile publicate astăzi prezintă această capacitate specială: de la stelele strălucitoare la galaxiile slabe, imaginile arată totalitatea acestor obiecte cerești, rămânând în același timp extrem de clare, chiar și atunci când se face zoom pe galaxiile îndepărtate.

Profesorul Carole Mundell, directorul științific al ESA: „Euclid va permite pentru prima dată cosmologilor să studieze împreună aceste mistere întunecate”

„Materia întunecată atrage galaxiile împreună și le face să se rotească mai rapid decât poate explica materia vizibilă; energia întunecată este motorul expansiunii accelerate a Universului. Euclid va permite pentru prima dată cosmologilor să studieze împreună aceste mistere întunecate”, a explicat directorul științific al ESA, profesorul Carole Mundell.

„Euclid va face un salt în înțelegerea noastră a Cosmosului ca întreg, iar aceste imagini rafinate surprinse de Euclid arată că misiunea este pregătită să contribuie la răspunsul la unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii moderne”, a adăugat profesorul Carole Mundell.

René Laureijs, cercetător științific al proiectului Euclid al ESA: „Acum suntem pregătiți să observăm miliarde de galaxii și să studiem evoluția lor de-a lungul timpului cosmic”

„Nu am mai văzut niciodată imagini astronomice ca acestea, care conțin atât de multe detalii. Ele sunt chiar mai frumoase și mai clare decât am fi putut spera, arătându-ne multe caracteristici nevăzute până acum în zone bine cunoscute ale Universului apropiat. Acum suntem pregătiți să observăm miliarde de galaxii și să studiem evoluția lor de-a lungul timpului cosmic”, a spus René Laureijs, cercetător științific al proiectului Euclid al ESA.

Sursa colaj foto: Facebook / ESA

Citește și: NASA: Cea mai veche gaură neagră detectată vreodată, descoperită de astronomi | AUDIO