Galați: Simpla cazare pentru o noapte într-un pat dintr-un salon de la Spitalul Militar costă CNAS 963,8 lei

Sume exorbitante sunt decontate pentru cazarea bolnavilor de spitalele din România din bugetul Casei Naţionale de Asigură de Sănătate.

Deconturile pentru cazare nu includ costul aferent medicamentelor, investigaţiilor şi procedurile medicale şi hranei bolnavului, care sunt decontate separat.

Preţurile exorbitante se referă la găzduirea bolnavilor într-un salon cu 4-6 locuri, cu acces la o baie comună.

Conform legii, persoanele asigurate beneficiază de gratuitate pe perioada spitalizării în România, iar unităţile spitaliceşti decontează prestaţiile medicale de la bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate .

Un decont de cheltuieli predat în copie unei persoane asigurate care a stat trei zile în Spitalul Militar de Urgenţă din Galaţi relevă în detaliu aceste cheltuieli. În numele pacientului amintit (care a dorit să-i fie protejată identitatea), spitalul a încasat de la CNAS pentru cele trei zile de spitalizare 3.146,5 lei.

Din această sumă, doar 255,2 lei reprezintă medicamentele, hrana, investigaţiile şi manopera medicală, în vreme ce simpla cazare într-un pat dintr-un salon din secţia ORL costă 2.891,3 lei, adică 963,8 lei pe noapte.

Bolnavul în cauză a precizat pentru „Adevărul“ că a stat într-un salon cu patru paturi, cu toaleta şi baia la comun, cu utilităţi de un nivel mediu.

„Nu era nici mizerie, dar nici vreun lux. Cam ca la un hotel de două stele, să zicem, cu precizarea că în cameră eram patru persoane, ca la hostelul de o stea. Personalul a fost amabil, medicii buni, a fost foarte bine pe ansamblu, dar când am văzut ce sumă a primit spitalul pentru spitalizarea mea m-am speriat. Mi se pare strigător la cer cum se calculează aceste tarife, de parcă aş fi avut o cameră de lux, de cinci stele, cu valet, spa şi servicii all-inclusive“, a spus pacientul. Aşa arată fişa de decont înmânată pacientului la externare.

Conducerea Spitalului Militar spune că decontul este calculat în conformitate cu prevederile legale.

La Hotelul Intercontinental din Bucureşti, o cameră dublă costă 190 de euro pe noapte (892 lei), adică 95 de euro (circa 446 lei) pentru un pat, respectiv la jumătate faţă de cazarea la Spitalul Militar din Galaţi şi cam la fel ca un pat la spitalul din Roman.

Se poate, însă, şi mai ieftin.

La Hotelul Predeal Comfort Suites (tot de 5 stele) o cameră dublă costa, la sfârşitul lunii ianuarie (în plin sezon), 82 de euro pe noapte, adică 41 de euro pe pat (circa 190 de lei pe noapte), respectiv de aproape cinci ori mai ieftin decât un pat în spitalul de la Galaţi.

 

Sursa: adevarul.ro